30 Mart 2013 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 28603
Türk Patent Enstitüsünden:
MADDE 1 – 7/2/2006 tarihli ve 26073 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Uygulama Şeklini Gösterir Yönetmeliğin 4 üncü maddesine aşağıdaki tanımlar eklenmiş ve “Bülten” tanımında yer alan “Kayıt” ibaresi, “Yayın” olarak değiştirilmiştir.
“Paris Sözleşmesi: 20/3/1883 tarihli Sınai Mülkiyetin Himayesine Mahsus Milletlerarası Bir İttihat İhdas Edilmesine Dair Sözleşmeyi ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylanmış bu Sözleşme ile ilgili değişiklikleri,
Locarno Anlaşması: 5/8/1997 tarihli ve 97/9731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Sınıflandırılmasına İlişkin Locarno Anlaşmasını,”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 8 – Tasarım tescil başvurusu, Enstitü tarafından yayımlanan formlara uygun olarak bilgisayar ile yazılır. Başvuru formunda, başvuru sahibinin, varsa vekilinin kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, imzaları ve tarih ile tasarımcının kimlik bilgisi açıkça yer alır.
Tasarımlar Locarno Anlaşmasında belirtilen ürün ya da ürünlere karşılık gelen kod numaraları ve adlar kullanılmak suretiyle tanımlanır. Locarno Sınıflandırmasında yer almayan ürünler Enstitü tarafından tanımlanır.
Bu Yönetmelikte geçen başvuru formu, talep, dilekçe veya başvuru dilekçesi, Enstitü tarafından geçerli kabul edilen ve elektronik ortamda kullanıma sunulan işlem formlarıdır. Enstitüye sunulacak başvuru veya taleplerde Enstitü tarafından geçerliliği kabul edilen bu işlem formlarının kullanılması zorunludur. Bu formlar kullanılmaksızın yapılan başvuru veya taleplerde, başvuru veya talebin geçerli işlem formları ile hazırlanarak Enstitüye sunulması amacıyla iki aylık süre verilir.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin altıncı paragrafına “tasarımın kullanım özelliklerini” ibaresinden önce “kesit ve” ibaresi eklenmiş, yedinci paragrafında yer alan “kesit veya plân halinde, özellikle” ibaresi yürürlükten kaldırılmış; aynı maddenin başlığı, (b) bendinin giriş cümlesi, aynı bentte yer alan “Tasarım Tescil Başvuru Ücreti” tanımı ile (d) bendinin birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Başvuru dilekçesine eklenecek belgeler”
“b) Başvuruya ilişkin ücretlerin ödendiğini gösterir bilgi veya belge;”
“Tasarım Tescil Başvuru Ücreti: Her bir tasarım tescil başvurusu için alınan ücrettir. Bir tasarım içeren başvurular tekli, birden fazla tasarım içeren başvurular ise çoklu başvuru olarak değerlendirilir. Çoklu başvurularda yer alan ilave her bir tasarım için Tebliğ’de belirlenen ilave tasarım tescil başvuru ücreti ödenir.”
“Tasarım tescil başvurusu dâhil Enstitü nezdinde tasarım ile ilgili işlemlerin vekil aracılığı ile yürütülecek olması halinde, vekilin Enstitü nezdinde vekillik yapma yetkisini haiz olması, temsil yetkisini ve tarih bilgisini içeren yazılı vekâletname aslının veya vekil tarafından aslına uygunluğu onaylanmış ve onay tarihini içerir suretinin Enstitüye ibraz edilmesi zorunludur.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge,”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Adres, unvan ve nev’i değişiklikleri için aşağıdaki bilgi ve belgelerin verilmesi zorunludur.
- a) Adres değişikliği için;
1) Talep dilekçesi.
2) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.
3) Talep vekil tarafından yapılıyorsa vekaletname.
- b) Unvan değişikliği için;
1) Talep dilekçesi.
2) Unvan değişikliğini gösterir Ticaret Sicili Gazetesi veya yetkili mercilerce onaylanmış belge, unvan değişikliğini gösterir belgenin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.
3) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.
4) Talep vekil tarafından yapılıyorsa vekaletname.
- c) Nev’i değişiklikleri için;
1) Talep dilekçesi.
2) Nev’i değişikliğini gösterir Ticaret Sicili Gazetesi veya yetkili mercilerce onaylanmış belge, nev’i değişikliğini gösterir belgenin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.
3) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.
4) Talep vekil tarafından yapılıyorsa vekaletname.”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “belgenin” ibaresi “bilgi veya belgenin” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ile (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Mirasçılık belgesi veya noter tasdikli örneği, mirasçılık belgesinin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi,
- c) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Devir talebinin Tasarım Siciline işlenebilmesi için aşağıdaki bilgi ve belgelerin verilmesi zorunludur.
- a) Talep dilekçesi.
- b) Devralan ve devredenin imza ve beyanlarını, tasarım tescil numarasını içeren noter tasdikli devir sözleşmesi, devir belgesinin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.
- c) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.
ç) Talep vekil tarafından yapılıyorsa vekaletname.”
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki değiştirilmiştir.
“Birleşme ve Ayni Sermaye Koyma Borcu
MADDE 25 – Birleşme veya ayni sermaye koyma borcu talebinin Tasarım Siciline işlenebilmesi için aşağıdaki bilgi ve belgelerin verilmesi zorunludur.
- a) Talep dilekçesi.
- b) Birleşmeyi veya ayni sermaye koyma borcunu gösterir Ticaret Sicili Gazetesi veya yetkili mercilerce onaylanmış belge, birleşmeyi veya ayni sermaye koyma borcunu gösterir belgenin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.
- c) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.
ç) Talep vekil tarafından yapılıyorsa vekaletname.
Miras yolu ile intikal, devir, birleşme ve ayni sermaye koyma borcu işlemlerinde tasarım tescil belgesinin gönderilmesi halinde değişiklik Tasarım Siciline kaydedilir ve yeni tasarım tescil belgesi düzenlenir.”
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Lisans talebinin tasarım siciline işlenebilmesi aşağıdaki bilgi ve belgelerin verilmesi zorunludur.
- a) Talep dilekçesi.
- b) Lisans alan ve verenin imza ve beyanlarını, lisansa konu olan tasarımın adını, tescil numarasını, çoklu başvuru ise sıra numaralarını, lisans ücretini, lisans süresini belirtir noter tarafından tasdik edilmiş ve müstenidatlı lisans sözleşmesi, lisans sözleşmesinin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.
- c) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.
ç) Talep vekil tarafından yapılıyorsa vekaletname.
Lisans işlemi Tasarım Siciline kaydedilir ve Bültende yayımlanır.”
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Rehin talebinin tasarım siciline işlenebilmesi için aşağıdaki bilgi ve belgelerin verilmesi zorunludur.
- a) Talep dilekçesi.
- b) Rehin sözleşmesi veya rehin işlemini gösterir yetkili mercilerce onaylanmış belge veya noter tasdikli örnekleri, rehin sözleşmesi veya belgenin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.
- c) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.
ç) Talep vekil tarafından yapılıyorsa vekaletname.”
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge,”
MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.”
MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (f) bendi ile üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 16 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 17 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Patent Enstitüsü Başkanı yürütür.