e-Kitap KDV
Özkan AYKAR
Gelir Uzmanı
[email protected]
Günümüzde bilginin internet aracılığıyla yaygın ve etkin kullanımı e-ekonomi veya bilgi ekonomisi gibi yeni kavramların oluşmasına sebep olmuştur. Ekonomik ve toplumsal hayatımızda bilişim ve internetin önemi giderek artmaya devam etmektedir. Dolayısıyla insanların alış-verişlerinin büyük bir kısmı internet üzerinden gerçekleşmeye başlamıştır.
Bu itibarla teknolojinin hızlı gelişmesi elektronik ticari faaliyetlerin yapısında değişimler meydana getirmiştir. Ticari faliyete konu olan e-kitaplar ve yazılımlar bu değişimlerin en somut örneklerindendir. Özellikle e-kitaplar ve yazılımlar fiziksel bir varlık, oluşturmadıkları için direkt olarak internet üzerinden alınıp satılabilmektedirler.
“e-kitap” 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa ekli (I) ve (II) sayılı listesinde açık bir şekilde yer almadığından genel oran olan % 18’den vergilendirilmektedir. Ancak Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler içinde bulunan “basılı kitabın” KDV’si ise % 8’dir. Bu durum okuyucular ile yayınevleri açısından soruna ve çelişkiye neden olmaktadır.
Ancak e-kitap bir mal mıdır? Yoksa bir hizmet midir? sorusu uygulanacak KDV oranı açısından önem taşımaktadır. Eğer KDV Kanunu açısından e-kitap “hizmet” olarak değerlendirilirse KDV oranı %18 olarak uygulanacak, yurt dışına yapılan satışlar gerekli diğer şartları da taşımak kaydıyla KDV’den istisna olacaktır. Öte yandan e-kitap, basılı kitap gibi değerlendirilirse, bu takdirde KDV oranı %8 olacak, ama yurt dışına satışlarda KDV istisnası uygulaması pratik olarak (gümrük beyannamesi ile ispat edilemediği için) imkânsız olacaktır.
Maalesef hızlı değişimlere paralel olarak yasal düzenlemelerin süratle yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu itibarla geç olsa yapılacak yasal düzenlemelerle konunun netleştirilmesi daha sağlıklı bir adım olacaktır.
En son olarak 27 Ağustos 2012 tarih ve 2012/3594 sayılı Kararname ile yapılan düzenlemede: “Kur’an-ı Kerim (Kur’an meal ve tefsir kitapları ile münhasıran Kur’an cüz, sûre, ayet ve/veya meallerini içeren kitaplar dâhil) ile Tevrat, Zebur ve İncil kitapları.” satışından alınan KDV oranı % 8’den % 1’e düşürülmüştür. Örneğin yapılan düzenlemeden sonra Kur’an-ı Kerim’i “basılı kitap” olarak alan bir kişi % 1 KDV öderken, “e-kitap” olarak satın almak isteyen kişi %18 KDV ödeyecektir.
Sonuç olarak, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa Ekli (I) veya (II) sayılı listelerinde yer almayan “e-kitap” için, dini yayınlardaki gibi Ekli (I) sayılı listedeki %1 KDV oranının veya Ekli (II) sayılı listedeki %8 KDV oranının uygulanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Bu konu 06.03.2013 tarih ve 848 sayılı kanun teklifi ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine alınmıştır. Yapılacak yasal düzenlemelerle konunun netleştirilmesi bu alanda faaliyet gösteren sektörlere ivme sağlayacağı gibi ülkemizde bilgi ekonominin gelişimine de katkı sağlayacaktır.
————————————-
KAYNAK: 06.03.2013 tarih ve 848 sayılı Kanun Teklifi (http://www.tbmm.gov.tr E.T: 14.03 2013)