Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

KİT lerden Olan Alacaklar İçin Şüpheli Alacak Karşılığı Ayrılıp Ayrılamayacağı

KİT lerden Olan Alacaklar İçin Şüpheli Alacak Karşılığı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

Sayı: B.07.1.GİB.4.06.18.02-32323-7986-282

Tarih: 21/02/2012

Konu: KİT lerden olan alacaklar için şüpheli alacak karşılığı ayrılıp ayrılamayacağı hakkında.

İlgi dilekçenizde; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numaralı mükellefi olduğunuz, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununun 12 nci maddesinin (g) bendine göre şirketinizin doğalgazla ilgili alacakları hakkında 6183 sayılı Kanun hükümlerinin Maliye Bakanlığından alınan görüş doğrultusunda kendi tahsilat birimleriniz aracılığıyla uygulanmakta olduğu, ancak şirketinizin bazı kamu iktisadi teşebbüslerinden olan doğalgaz alacaklarının tahsilinde güçlükler yaşandığı, 6183 sayılı Kanunun 70/1 inci maddesinde yer alan 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları, bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştiraklerine ait malların haczedilemeyecek mallar dışında tutulmuş olması münasebetiyle şirketiniz tarafından doğalgaz alacakları nedeniyle kamu iktisadi teşebbüslerine ödeme emri gönderilmesi ve bu ödeme emrinin muhataplarınız tarafından tebellüğ edilmesi ile birlikte söz konusu alacaklarınızın icra safhasına girdiği ve dolayısıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesi kapsamında icra safhasında bulunan alacak statüsüne kavuştukları ve şüpheli hale geldikleri belirtilerek, söz konusu alacaklar için şüpheli alacak karşılığı ayrılıp ayrılamayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunulduğu anlaşılmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesinde “Şüpheli Alacaklar”; “Ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla;

  1. Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar;
  2. Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar;

şüpheli alacak sayılır.

Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir.

Bu karşılığın hangi alacaklara ait olduğu karşılık hesabında gösterilir. Teminatlı alacaklarda bu karşılık teminattan geri kalan miktara inhisar eder.

Şüpheli alacakların sonradan tahsil edilen miktarları tahsil edildikleri dönemde kar-zarar hesabına intikal ettirilir.” şeklinde hükme bağlanmak suretiyle, söz konusu alacaklar için hangi koşullarda ve ne gibi işlemler sonucunda şüpheli alacaklar karşılığı ayrılması gerektiği açıklanmış bulunmaktadır.

Bu madde hükmünden anlaşıldığı üzere bir alacağın şüpheli hale gelebilmesi için ya alacak dava veya icra safhasında bulunmalı ya da yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklardan oluşmalıdır.

Şüpheli alacak karşılığı ayrılmasındaki temel unsur oluşması beklenen bir zararın varlığıdır. Kamu idare ve müesseselerinden kaynaklanan bir alacağın zamanında tahsil edilememesi durumunda, bu alacağın tahsilinin imkansız hale geldiği düşünülerek ya da tahsili mümkün olamayacağı kanaati ile dönemsellik ilkesi gereği söz konusu alacakların şüpheli alacak olarak değerlendirilip karşılık ayrılması kamu idare ve müesseselerinin borçlarını ödememesi düşünülemeyeceğinden söz konusu olamaz.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizin kamu kurum ve kuruluşlarından olan doğalgaz alacakları için şüpheli alacak karşılığı ayrılması mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Exit mobile version