Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türk Ticaret Kanununda Süreler

Türk Ticaret Kanununda Süreler

Mustafa Bahadır ALTAŞ
SMMM
mba444@mynet.com

1956 yılından beri yürürlükte bulunan 6762 sayılı Eski Türk Ticaret Kanunu, Dünya ekonomisi ve ticaretinde yaşanan gelişmeler sonucunda var olan ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalmıştır. Son yirmi beşlik yıllık süreçte serbest pazar ve rekabet ekonomisinin ağırlıklı olduğu bu dönemde şirketler uluslararası piyasalarda daha çok faaliyet göstermeye başlamış ve bu durum daha pratik ve yeni Dünya düzeni ile uyumlu bir Ticaret Kanunu’nu gerekli kılmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum süreciyle ile birlikte başta temel kanunlarını değiştirmesi, Finans ve sermaye piyasaları düzenlemelerinden başlamak üzere ulusal ve uluslar arası anlamda ticari hayatı kolaylaştırıcı hükümler getirmesi ihtiyacı doğmuştur.

Türkiye’nin AB uyum sürecinin dışında uluslararası ticaret, endüstri, hizmet, finans ve sermaye piyasalarının bir parçası olmak için özellikle finansal raporlama yönetiminde şeffaflık gibi güncel ve genel kabul görmüş ilkeleri içeren yeni bir Ticaret Kanunu’na sahip olması gerekmiştir. Ayrıca geride bıraktığımız son on yıllık zaman içinde başta Türk Medeni Kanunu olmak üzere Borçlar Kanununda ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yapılan köklü değişiklikler, Türk Ticaret Kanununun da bu kanunlar ile uyumunun sağlanması ve yenilenmesi Yeni TTK’ nun çıkartılmasında önemli olmuştur.

14 Şubat 2011  tarihinde 27846 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu eski kanundan farklı olarak; Ticari işletme, Ticaret Şirketleri, Kıymetli Evrak, Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku ile Taşıma işleri adı altında altı ana kitapta düzenlenmiştir. Yeni TTK’ nu 1535 maddeden oluşmaktadır.

Yeni Türk Ticaret kanunda Şirketlerde şeffaflığı sağlamak amacıyla, kamuyu aydınlatma ve bilgilendirme yükümlülüğüne ön plana çıkmakta, Getirilen yeni düzenlemelerle şirket yönetim kurullarına ilave sorumluluklar yüklemektedir. Ayrıca muhasebe kayıt düzeni ve prensipleri ile birlikte bağımsız denetim konusunda da yeni düzenlemeler getirilmiştir.

 

6102 sayılı Yeni TTK’ da ve 6103 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’da belirtilen hükümler kapsamında iş ve ticaret dünyasının uygulama açısından dikkat etmesi gereken tarihler ana hatları ile aşağıdaki şekildedir.

 

1 Ocak 2012 – 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren tüm şirketler artık Finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartları’na Gore hazırlamak zorunda olacaklardır. Ayrıca Muhasebe Standartları’na göre mali tabloların karşılaştırmalı olarak hazırlanması gerekmektedir. Bu sebeple 31.12.2013 tarihi itibariyle hazırlanacak mali tablolar 31.12.2012 tarihli mali tablolar ile karşılaştırmalı olarak sunulacaktır. Ayrıca 2013 yılı muhasebe açılış kaydının TMS’ye uygun yapılması da diğer bir zorunluluktur. Bu sebeple ilgili tüm kesimler 1 Ocak 2012 tarihine kadar TMS’nın uygulamasına yönelik hazırlıklarını tamamlamış olacaktır.

Alomaliye.com Personel Bordro Programı Pro+İK
Avans | İcra | İzin | Rapor Takibi | Teşvikler | Puantaj | SGK e-İşlem | e-Beyan

1 Temmuz 2012 – 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesi.(Madde 1534)

14 Ağustos 2012 – Anonim Şirketler esas sözleşmelerini, limited şirketler sözleşmelerini bu tarihe kadar yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getireceklerdir. (6103 SK. Madde 22)

1 Ocak 2013 – Bu tarihten itibaren muhasebe kayıtları ve finansal tabloların TMS/TFRS’ YE göre düzenlenmesi gerekecektir.(Madde 1534/3)

1 Mart 2013 – Bağımsız denetçi seçilmesi için son tarihtir. Küçük ve orta ölçekli şirketler en az bir yeminli mali müşaviri veya serbest muhasebeci mali müşaviri denetçi seçebilecek. Atama yapmayan şirketlere mahkemece atama yapılacaktır. (Geçici Madde 6/3)

1 Temmuz 2013 – Sermaye şirketleri için internet sayfalarının hazırlanması ve yayınlanması için son tarih. Bu tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyenler için ise çeşitli hapis ve para cezaları öngörülmektedir. (Madde 1534/1)

14 Şubat 2014 – Anonim ve Limited şirketler, Türk Ticaret Kanununun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde yani 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermayelerini, Kanunun 332 ve 580 inci maddelerinde öngörülen tutarlara yükseltmek zorundadırlar. (Anonim şirket için aranan asgari sermaye için ikili bir sistem getirilmiştir. Buna göre; esas sermaye en az 50.000 TL olmalıdır. Halka açık olmayan ancak kayıtlı sermayeyi kabul etmiş bulunan A.Ş’ de ise 100.000 TL. Limited şirketler için asgari sermaye 5.000,00 TL.’den 10.000,00 TL’ye çıkartılmıştır. Bunun yanında; Mevcut kanunda “esas sermaye” olarak adlandırılan kavramın yeni TTK’ da “Başlangıç Sermayesi olarak düzenlenmiştir.) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu sureyi birer yıl olarak en çok iki defa uzatabilecektir. (6103 Sk. Madde 20)

1 Temmuz 2015 – Bu tarihe kadar, Anonim veya Limited şirkete borçlu olan pay sahipleri ve ortaklar borçlarını nakdî ödeme yaparak tamamen tasfiye etmek zorundadırlar. (6103 Madde 24)

Kapanış Tasdiki Süresi – Ticari defterlerin kapanış onayları, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılabilecektir. (Ticari defterler, açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanır. Kapanış onayları, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılır MADDE 562)

2012 Yılına girmeye hazırlandığımız bu günlerde Yeni TTK ile getirilen yeni ve dinamik yapının Türk ticaretinin dünyaya açılması ve bütünleşerek kuvvetleneceği, şirketlerimizin uluslararası rekabet güçlerinin artacağı beklenmektedir. Bu nedenle Türk iş ve ticaret dünyasının şimdiden bu değişiklikler ilişkin hazırlık ve çalışmalara başlaması gerekmektedir.

Kaynak: İstanbul SMMMO yayınları 130 Soruda Yeni TTK.

Exit mobile version