04 Kasım 2011 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 28105
Sermaye Piyasası Kurulundan:
MADDE 1 – 14/7/2003 tarihli ve 25168 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri: I, No: 31 sayılı “Birleşme İşlemlerine İlişkin Esaslar Tebliği”nin 3 üncü maddesine “Değiştirme Oranı” tanımından sonra gelmek üzere aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.
“Tam Bölünme: Bölünen ortaklığın malvarlığının tümünün mevcut veya yeni kurulacak en az iki ortaklığa geçmesini, tam bölünme neticesinde bölünen ortaklığın ortadan kalkmasını ve bölünen ortaklığın ortaklarının devralan ortaklıkların ortağı olmasını,
Kısmi Bölünme: Bir ortaklığın malvarlığının bir veya birden fazla bölümünün mevcut veya yeni kurulacak başka ortaklık/ortaklıklara devredilmesi olup “ortaklara pay devri modeliyle kısmi bölünme” ve “iştirak modeliyle kısmi bölünme”yi,
Ortaklara Pay Devri Modeliyle Kısmi Bölünme: Bir ortaklığın malvarlığının bir veya birden fazla bölümünün mevcut veya yeni kurulacak başka bir ortaklığa/ortaklıklara devredildiği, bölünen ortaklığın ortadan kalkmadığı, bölünen ortaklık ortaklarına, devralan ortaklık paylarının verildiği kısmi bölünmeyi,
İştirak Modeliyle Kısmi Bölünme: Bölünen ortaklığın, bölünmeye konu malvarlığının başka bir ortaklığa ayni sermaye olarak konulduğu, sadece ayni sermaye devrinin söz konusu olduğu, devrin karşılığında bölünen ortaklığın devralan ortaklık sermayesinde pay sahibi olduğu kısmi bölünmeyi,”
MADDE 2 – Aynı Tebliğin 20/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bölünme
MADDE 20/A – Bölünme işlemine taraf ortaklıklardan en az birisinin halka açık ortaklık olması durumunda, bölünmeye konu varlık toplamının ortaklığın son bilanço aktif toplamına oranına bakılmaksızın, bölünmeye ilişkin yönetim kurulu kararından sonra, ancak ortaklık genel kurulunda bölünmeye ilişkin karar alınmasından önce, bölünme için Kurul’dan onay alınması zorunludur.
Halka açık ortaklıkların, tam bölünme ile ortaklara pay devri modeliyle kısmi bölünme işlemlerinde, mal varlığı unsurlarını devralan ortaklık ya da ortaklıkların hisse senetlerinin, Kurul’a kaydettirilmesi zorunludur. İştirak modeliyle kısmi bölünmelerde ise devralan ortaklığın hisse senetleri Kurul kaydına alınmaz. Ancak bu durumda, bölünen ortaklığın finansal tablolarını, ihraç ettiği sermaye piyasası araçları bir borsada işlem gören ortaklıkların tabi olduğu finansal raporlama standartlarına uygun olarak hazırlaması ve kamuya açıklanması zorunlu hale gelir.
Halka açık ortaklıkların bölünme işlemleri, bir üretim tesisi veya işletmenin parça parça elden çıkarılarak, ortaklığın üretim ve hizmetin ifası faaliyetinden alıkonulması sonucunu doğurmayacak şekilde yapılır.
Bölünen ortaklığın ortaklarının bilgilendirilmesini ve bölünme kararının görüşüleceği genel kuruldan önce ortakların sağlıklı bir şekilde iradelerinin oluşturulmasını teminen bölünme işlemlerinde bir duyuru metninin ilan edilmesi zorunludur. Söz konusu duyuru metni, birleşmeye ilişkin duyuru metninin içeriğine benzer içerikte hazırlanarak bölünmenin görüşüleceği genel kurul toplantısından en az 30 gün önce tasarruf sahiplerine duyurulur. Söz konusu duyuru metninin ilanında birleşmeye ilişkin duyuru metninin ilanı ile ilgili esaslar uygulanır.
Halka açık anonim ortaklıkların bölünme işleminde devralan taraf olmaları durumunda;
a) Bölünecek ortaklığın bölünmeye konu malvarlıklarının ekonomik bir bütünlük arz etmesi zorunludur.
b) Kurulca belirlenen niteliklere sahip kuruluşlar tarafından, en az iki değerleme yöntemi kullanılarak bölünmeye konu malvarlığı unsurlarının değer tespitine ilişkin olarak rapor hazırlanması ve söz konusu raporun başvuru sürecinde Kurula iletilmesi zorunludur.
Halka açık anonim ortaklıkların bölünme işleminde devreden taraf olmaları durumunda, devredilen malvarlığının ve ortaklarına verilecek devralan ortaklık hisselerinin değer tespiti beşinci fıkranın (b) bendinde belirtilen şekilde yapılır. Şu kadar ki, iştirak modeliyle kısmi bölünme işlemlerinde, devralan tarafın yeni kurulan ortaklık olması ve sermayesinin % 99,9’una bölünen halka açık ortaklığın sahip olması durumunda, değerleme raporu ve yedinci fıkradan kaynaklanan özel bağımsız denetim raporu hazırlama zorunluluğu bulunmaz. Ancak, Değerleme Raporu’nun ve özel bağımsız denetim raporunun hazırlatılmış olması durumunda, başvuru sürecinde, Kurul’a iletilmesi zorunludur.
Bölünmeye taraf ortaklıkların bölünmeye esas alınacak ve Kurul düzenlemelerine göre hazırlanmış finansal tablolarının özel bağımsız denetimden geçirilmesi, raporun “olumsuz görüş” içermemesi, raporda “olumlu görüş” bildirilmesine rağmen Kurulca yapılacak inceleme sonucunda gerekli görülmesi veya raporda “şartlı görüş” bildirilmesi durumunda, söz konusu durumlara neden olan hususlar çerçevesinde raporun düzeltilmesi gerekmektedir.
Bölünme işlemlerine ilişkin olarak yapılacak başvurularda, bu maddede yer almayan hususlarda, bu Tebliğ’de yer alan birleşme işlemlerine ilişkin hükümler kıyasen uygulanır.”
MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.