02 Ekim 2011 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 28072
Ulaştırma Bakanlığından:
MADDE 1 – 14/05/2002 tarihli ve 24755 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hava Alanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A)’nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“17 ve 18 inci maddelerde belirtilen havaalanlarının işletmecileri; hava ve kara tarafındaki tüm sistem ve donanımlar, ekonometrik modele dayalı olarak trafik tahminleri, hava ve kara tarafındaki kapasite açısından kritik tesisleri olan pist, apron, otopark ve erişim hattı kapasiteleri, mevcut kapasitelerin trafik tahminlerine göre hesaplanan gerekli kapasitelerle karşılaştırılması ile yıllara göre gerekli ek kapasitelerin belirlendiği ve havaalanı arazisinin ihtiyaçlar doğrultusunda daha gerçekçi değerlendirilmesi için beşer yıllık periyotlar halinde gözden geçirilmek üzere yirmi yılı kapsayacak Gelişim Master Planlarını ICAO tarafından yayımlanan Doküman 9184-AN/902 Kısım 1 (Master Planlama) dokümanında belirtilen usul ve esaslar dâhilinde hazırlar. Ancak, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde işletilmekte olan veya bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce yapımına başlanan havaalanlarında master planın hazırlanması zorunlu değildir. Bu havaalanlarının işletmecilerinin, işlettikleri havaalanlarındaki gelişim sahalarını Havaalanı Genel Vaziyet Planı üzerinde işaretleyerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne sunması yeterlidir.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilmekte olan havaalanlarının işletiminin, mer’i mevzuat çerçevesinde başka bir işletmeci kurum/kuruluşa devredilmesi halinde; devir edilecek havaalanı için devir tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde bu Yönetmelik hükümlerine göre devir alan kurum/kuruluş tarafından kendi adına havaalanı işletme ruhsatı ve/veya havaalanı sertifikası alınması zorunludur.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan ihale şartname ve sözleşmelerinde, ICAO tarafından yayımlanan Ek-14’te belirtilen standartlar ve tavsiyeler kapsamında belirlenecek olan havaalanı referans kodu ve pist statüsüne göre hangi fiziki düzenlemelerin yapılması gerektiği ve havaalanının hangi şartlarda işletilebileceği hususu ile havaalanının azami gelişim durumunu içeren esaslar açıkça belirtilir. Eğer ruhsata esas yerine getirilmesi gereken hususlar, ek bir süreyi gerektirecek ilave yatırımları içeriyorsa; bir yıllık ruhsat ve/veya sertifika alma süresi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenerek, sözleşmede yer alacak süre zarfınca uzatılabilir. Ancak ruhsat ve/veya sertifika alma süresi iki yılı geçemez.
İlave süre dâhil tüm bu süre boyunca; söz konusu havaalanı, bu Yönetmelik kapsamı itibarıyla Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek kilit personelin denetimi, gözetimi ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü sorumluluğu altında işletilmeye devam edilir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından sürekli olarak denetlenen havaalanında işletim sırasında oluşabilecek eksiklik ve aksaklıklardan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü sorumludur. Bu nedenle Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü bu tür eksiklik ve aksaklıkların oluşmaması için her türlü tedbiri alır ve/veya aldırtır.
Devir alan işletmeci kurum/kuruluşa, kendi adına işletme ruhsatı ve/veya havaalanı sertifikası verildiği tarih itibarıyla; Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü adına tanzim edilen işletme ruhsatı ve/veya havaalanı sertifikası iptal edilmeyerek; havaalanının Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne geri devir tarihi olan işletme süresinin bitiş tarihi itibarıyla, “temdit” edilmek üzere askıya alınır. İşletme süresi bitiş tarihine kadar, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından, temdit işlemlerinin tamamlanması zorunludur.
İşletim süresi sonunda, havaalanının, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından geri alınmadan bir başka işletmeciye devir edilmesi halinde de bu madde hükümleri uygulanır.
Havaalanı için, belirlenen süre içinde devir alan kuruluş tarafından işletme ruhsatına esas şartların oluşturulmaması ve işletme ruhsatı alınmaması halinde havaalanının işletimi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından geri alınır.”
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı yürütür.