Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Para cezasının indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

Sayı: B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK/2010-50-156

Tarih: 09/06/2011

Konu: Para cezasının indirim konusu yapılıp, yapılmayacağı

İlgide kayıtlı özelge talep formunda,  … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … vergi numaralı mükellefi olduğunuzu, 2005 yılından itibaren inşaat müteahhitliği yaptığınızı, 2009 yılında yapı ruhsatı almak üzere ……. Belediyesine başvurduğunuzu fakat yapı ruhsatını 02.02.2010 tarihinde aldığınızı ve ruhsat alıncaya kadar faaliyetinize devam etmeniz dolayısıyla imar para cezası aldığınızı belirterek, almış olduğunuz imar para cezasını gider olarak indirim konusu yapıp yapamayacağınız hususunda görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin ikinci fıkrasının (4) numaralı bendinde, gayrimenkullerin alım satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların  bu işlerinden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 41 inci maddesinde ise,  ticari kazancın tespitinde hangi ödemelerin gider olarak indirilemeyeceği sayılmış olup; anılan maddenin (6) numaralı bendinde, her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatların (Akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz.) gider olarak indirilmesinin mümkün olamayacağı  hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümlere göre, söz konusu imar para cezasının  ticari kazancın tespitinde gider olarak indirlmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Exit mobile version