Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Deniz Turizmi Yönetmeliği Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

10 Mart 2011 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 27870

Kültür ve Turizm Bakanlığından:

MADDE 1 – 28/4/2010 tarih ve 27565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Deniz Turizmi Yönetmeliği Uygulama Tebliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) ve (h) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ğ) Güzergah haritası: Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan kendiliğinden yüzer deniz turizmi aracının demirleme ve bağlama yerleri ile mola duraklarını ve dolaşacağı güzergahı belirten Denizcilik Müsteşarlığına bağlı ilgili Liman Başkanlığınca onaylanmış harita istenir.

h) İşletme izni yazısı: Kendiliğinden hareket etme kabiliyeti olmayan yüzer otel veya yüzer lokanta hizmeti veren deniz turizmi araçları için bağlama izin yazısı istenir.”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi alt bentleri ile birlikte ve (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Günübirlik gezi tekneleri: Günübirlik gezi teknelerinin turizm amaçlı yolcu kapasitesi tescil boyunun tescil eniyle çarpımının 1,80’e bölünmesiyle bulunur. Teknenin üst katı kapasite hesabına dahil edilmez. Bakanlıkça tespit edilecek kapasite denize elverişlilik belgesinde tespit edilen kapasiteyi aşamaz. Tabi ve suni göller, baraj gölleri, nehirler ve dalyan kanallarında açık güverteli, mutfağı, tuvaleti olmayan teknelerle, yolcu taşıma amaçlı yapılan faaliyetlerin yapıldığı deniz araçları belgelendirme kapsamı dışındadır. Günübirlik gezi tekneleri aşağıda belirtilen nitelikleri taşırlar:

1) Yolcu kapasitesi ile uyumlu yemek masası ve oturma grubu,

2) Güneşlenme grupları,

3) Genel kullanım alanlarından tecrit edilmiş mutfakta; bulaşık yıkama ve hazırlık yerleri, ocak ve/veya fırın, buzdolabı veya buz kutusu, gerekli emniyet ve havalandırma tedbirleri alınmış tüp veya tercihen elektrikli ısıtıcılar,

4) En az bir soyunma kabini. Kamarası olan teknelerde kamara soyunma kabini yerine geçer.

5) 1-100 kişi arası en az iki adet, 101-300 kişi arası en az dört adet, 301 kişi ve üzeri için en az altı adet tuvalet,

6) Teknik normlara uygun olarak aydınlatma ve gece yapılan gezilerde teknelerin aydınlatılması, gece güvenliğinin sağlanması,

7) Yangın söndürme tüpleri veya sistemi,

8) Yolcuların görebileceği yerlere asılan can güvenliğiyle ilgili uyarı levhaları,

9) Çöp kutuları,

10) Temiz ve pis su tankları.

e) Yüzer deniz turizmi araçları: Yeme, içme ve eğlence hizmeti veren yüzer deniz turizmi araçlarının kapasitesi denize elverişlilik belgelerinde belirtilmiş olan yazlık kapasite esas alınarak en az yüz kişilik kapasite ve aşağıda yer alan nitelikler aranır.”

MADDE 3 – Aynı Tebliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin ikinci alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2) Gönderilmiş olan evrakın uygun görülmemesi halinde veya denetimde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için belge sahibine tebliğ tarihinden itibaren altı ay süre verilerek eksikliğin giderilmesi istenir. Verilen süre içerisinde eksikliğin giderilerek uygun belgenin gönderilmemesi durumunda deniz turizmi tesisi ve deniz turizmi aracı işletmesinin belge almaya esas olan niteliği kaybolmuş olacağından 2634 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin (e) bendi hükmü gereği belgesi iptal edilir.”

MADDE 4 – Aynı Tebliğin 34 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“3) Kurulda yapılan inceleme, değerlendirme ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yapılan denetim sonucu, uygun görülen başvurular, Kurul kararı ve denetim raporu ile bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Valilikçe belgelendirilir. Bu işletmelerin dosyaları İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinde, teminatları ilgili Saymanlıkta muhafaza edilir.”

MADDE 5 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 – Bu Tebliğ hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.

Exit mobile version