Teknokent Kazanç ve Bölgede Çalışan Personele Ödenen Ücretlere İlişkin İstisna
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
Sayı: B.07.1.GİB.4.16.16.01-KV-10-23-58
Tarih: 15/10/2010
Konu: Teknoloji geliştirme bölgelerinde elde edilen kazançlara ve bölgede çalışan personele ödenen ücretlere ilişkin istisna uygulaması
İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Şirketiniz tarafından … Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yazılımı ve satışı yapılan “…” programına yönelik olarak periyodik zamanlarda bölgede çalışan personel aracılığı ile çeşitli teknik destek hizmetleri verildiğinden bahisle, bu hizmetler karşılığında düzenlenen “…” ve “…” adı altında kesilen faturalarda yazılı bedellerin, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunuyla sağlanan istisna hükümlerinden faydalandırılıp faydalandırılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
1- Kurumlar vergisi yönünden:
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun Geçici 2 nci maddesinde; bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, faaliyete başlanılan tarihten bağımsız olmak üzere, 31.12.2013 tarihine kadar kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
İstisna uygulamasına yönelik açıklamalar, 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “5.12.2. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda yer alan istisna” başlıklı bölümünde yapılmış olup anılan Tebliğin “5.12.2.2. Yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlarda kurumlar vergisi istisnasının kapsamı” başlıklı bölümünde;
“……Bölgede faaliyette bulunan mükelleflerin bölge dışında gerçekleştirdikleri faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar, yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilmiş olsa dahi istisnadan yararlanamaz.
Öte yandan, teknoloji geliştirme bölgelerinde yazılım ve Ar-Ge faaliyetinde bulunan şirketlerin, bu faaliyetler sonucu buldukları ürünleri kendilerinin seri üretime tabi tutarak pazarlamaları halinde, bu ürünlerin pazarlanmasından elde edilen kazançların lisans, patent gibi gayrimaddi haklara isabet eden kısmı, transfer fiyatlandırması esaslarına göre ayrıştırılmak suretiyle istisnadan yararlanabilecektir.Üretim ve pazarlama organizasyonu nedeniyle doğan kazancın diğer kısmı ise istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir. Ancak, lisans, patent gibi gayrimaddi haklara bağlanmamış olmakla birlikte uyarlama, yerleştirme, geliştirme, revizyon, ek yazılım gibi faaliyetlerden elde edilen kazançların istisna kapsamında değerlendirileceği tabiidir……”
açıklamalarına yer verilmiştir.
Buna göre, istisna sadece bölgede gerçekleştirilen yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlara yönelik olup uyarlama, yerleştirme, geliştirme, revizyon, ek yazılım gibi faaliyetlerden elde edilen kazançlarda bu kapsama girmektedir. Bölge dışında gerçekleştirilen faaliyetlerden elde edilen kazançların ise Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilse bile istisnaya konu edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Dolayısıyla, “…i” yazılımının satışından sonra, bu yazılımın işletilmesi ve sürdürülmesi için periyodik zamanlarda verilen destek hizmetlerinden elde edilen kazançların kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün değildir.
2- Gelir vergisi stopajı yönünden:
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun Geçici 2 nci maddesinde; bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretlerinin 31.12.2013 tarihine kadar her türlü vergiden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.
Bu hükme göre, bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretlerinin gelir vergisinden istisna edilebilmesi için personelin bölgede fiilen çalışması gerekmektedir. Bölgede fiilen çalışanların da bölge dışında çalıştıkları süreye isabet eden ücret ödemelerine istisna uygulanması söz konusu değildir.
Dolayısıyla, “…” yazılımının satışından sonra bu yazılımın işletilmesi ve sürdürülmesi için periyodik zamanlarda verilen destek hizmetlerinde çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu hizmetlerde çalıştırıldıkları sürelere tekabül eden ücret kısımları istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.