SGK Genelgesi 2009/134
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
Tarih:13/11/2009
Konu: Maluliyet, İş Kazaları, Meslek Hastalıkları ile İlgili Sağlık Kurulu Raporları
GENELGE
2009/134
Hak kayıplarına yol açılmaması ve gereksiz işlemlerin yapılmaması bakımından maluliyet, iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesinde, dikkate alınması gereken hususlar ve yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir.
Sigortalıların ve hak sahiplerinin maluliyet ve iş kazası tespitine ve kontrol muayenelerine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporları Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma Hastaneleri, Devlet Üniversite Hastaneleri veya Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Askeri Hastanelerce düzenlenecektir. İl sınırları içerisinde bu hastanelerin bulunmaması halinde Sağlık Bakanlığı tam teşekküllü hastanelerince sağlık kurulu raporu düzenlenebilir.
Meslek hastalıkları tespitine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporları ise Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları Hastanelerince veya Devlet Üniversite Hastanelerince düzenlenecektir.
Malullük, iş kazası, meslek hastalığı sonucu çalışamayacak durumda bulunan sigortalıların bir an önce sağlık yardımlarını alması ve geçimlerini sağlayacak gelire/aylığa kavuşmaları için gerek ilk defa malullük ve sürekli iş göremezlik halinin tespiti, gerekse gelir ve aylık almakta iken kontrol muayenesine tabi olmaları nedeniyle hastanelere sevki yapılan sigortalı ve hak sahipleri ile emeklilerin işlemlerine öncelik verilecektir. Kurumumuzca yapılacak işlemlerin en kısa sürede sonuçlandırılması için sağlık kurulu raporlarının gerekli tüm bilgileri ve dayanağı belgeleri içermesi ve sağlık kurulu raporları ile eklerinin geciktirilmeksizin Kurumumuza intikalinin sağlanması gerekmektedir.
Sevk verilen sigortalılarımıza maluliyet ve iş kazası raporları yerine genellikle özür oranı içerir rapor tanzim edildiği görülmekte olup hastane sevk yazılarında; Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği esaslarına göre maluliyet veya iş kazası talebi dikkate alınarak rapor düzenlenmesi ve raporlandırma aşamasında kullanılan dayanağı tıbbi belgelerin de gönderilmesi gerekmektedir.
Bu hususta yapılacak tıbbi işlemlerde rapor hazırlamakla yetkili kılınan hastanelerin dikkat etmesi gereken unsurlar aşağıda açıklanmıştır.
Sağlık Kurulu Raporlarında;
1-a) Hastane adının,
b) Sigortalı veya hak sahibinin adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, baba adı ve doğum tarihi bilgilerinin,
c) Raporun tarih ve sayısının,
ç) Hastaneye giriş ve çıkış tarihlerinin,
d) Sigortalı/ hak sahibinin mühürlü fotoğrafının,