12 Şubat 2009 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 27139
Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan:
MADDE 1 – 15/6/2007 tarih ve 26553 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 44 Sıra no’lu “Türkiye Finansal Raporlama Standartları Yorumları Hakkında Tebliğ”in 2 no’lu ekinde yer alan “TFRS Yorum 2 – Üyelerin Kooperatif İşletmelerdeki Hisseleri ve Benzeri Finansal Araçlar” Türkiye Finansal Raporlama Standardı Yorumunun “İlgili Düzenlemeler” bölümüne aşağıdaki şekilde bir dipnot eklenmiştir.
“İlgili Düzenlemeler
• TMS 32 Finansal Araçlar: Sunum*
• TMS 39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme”
MADDE 2 – Aynı Yorumun 6 ncı Paragrafının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Üyelerin geri satın alım talebinde bulunma hakkının olmaması halinde özkaynak olarak sınıflandırılabilecek olan hisseleri, 7 nci ve 8 inci Paragraflarda açıklanan koşullardan biri mevcutsa veya üyelerin hisseleri TMS 32’nin 16A – 16B veya 16C – 16D Paragraflarında belirtilen tüm özellikleri ve şartları haiz ise özkaynak niteliğindedir.”
MADDE 3 – Aynı Yorumun 9 uncu Paragrafının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İşletmenin, 7 nci Paragrafta tanımlanan şekilde geri satın alımı reddetmeye ilişkin koşulsuz bir hakkı bulunmadıkça veya üyelerin hisseleri TMS 32’nin 16A – 16B veya 16C – 16D Paragraflarında belirtilen tüm özellikleri ve şartları haiz ise; üyelerin hisselerinin, geri satın alıma yönelik yasaklamayı aşan kısmı borç niteliğindedir.”
MADDE 4 – Aynı Yoruma 13 üncü Paragraftan sonra gelmek üzere aşağıda yer alan 14 üncü Paragraf ile 14A Paragrafı eklenmiştir.
“14. “-”
14A. “-””
MADDE 5 – Aynı Yorumun ayrılmaz bir parçası olan “Görüş Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Örnekler” başlıklı ekte yer alan 1 inci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1. Bu Ek, Görüş Birliğinin uygulanmasına yönelik yedi örnek içerir. Söz konusu örnekler, ayrıntılı bir liste oluşturmayıp, farklı örnekler de mümkün olabilir. Her bir örnek, örnekte belirtilen ve finansal aracın bir finansal borç olarak sınıflandırılmasını gerektirebilecek varsayımlar dışında başka hiçbir koşulun bulunmadığını, finansal aracın TMS 32’nin 16A – 16B veya 16C – 16D Paragraflarında belirtilen özelliklere sahip olmadığını ve anılan Paragraflarda geçen şartları taşımadığını varsaymaktadır.”
MADDE 6 – Aynı Yorumun ayrılmaz bir parçası olan “Görüş Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Örnekler” başlıklı ekte yer alan 12 nci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“12. Bu durumda, 750,000 TL özkaynak olarak, 150,000 TL de finansal borç olarak sınıflandırılacaktır. Yukarıda değinilen paragrafların yanı sıra, TMS 32’nin 18(b) sayılı Paragrafında aşağıdaki hüküm yer almaktadır:
16A – 16B veya 16C – 16D Paragrafları uyarınca özkaynağa dayalı finansal araç olarak sınıflandırılan araçlar haricinde, hamile, ihraççıya nakit ya da başka bir finansal varlık karşılığı satma hakkı veren (“satılabilir araç”) finansal araç bir finansal borçtur. Söz konusu nakit ya da diğer finansal varlık tutarının bir endeks veya artma ya da azalma potansiyeli olan bir başka kalem bazında belirlenmesi durumunda bile finansal araç, bir finansal borçtur. 16A – 16B veya 16C – 16D Paragrafları uyarınca özkaynağa dayalı finansal araç olarak sınıflandırılan araçlar haricinde, hamilin aracı ihraççıya nakit ya da başka bir finansal varlık karşılığı satma seçeneğinin varlığı, satılabilir aracın finansal borç tanımını karşıladığı anlamına gelir.”
MADDE 7 – Bu Tebliğ 31/12/2008 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İşletmelerin, TMS 32’ye ve TMS 1’e ilişkin olarak Şubat 2009’da yapılan değişiklikleri 1/1/2009 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulamaları durumunda, bu Tebliğ de söz konusu önceki dönemlerde uygulanır.
MADDE 8 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
———————————
* TMS 32’nin 16A – 16B veya 16C – 16D Paragraflarında belirtilen özelliklere sahip olması ve anılan Paragraflarda geçen şartları taşıması durumunda, finansal araçların özkaynak olarak sınıflandırılması zorunluluğunun getirilmesi suretiyle, Şubat 2009’da TMS 32 değiştirilmiştir.