Leasing KDV Oranı Artışı
Ş. Ramis SAVAŞ
Yeminli Mali Müşavir
[email protected]
30 Aralık 2007 tarihinde yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile mal ve hizmet teslimlerinde uygulanmakta olan kdv oranlarında değişiklik yapıldı. Bu oran değişikliği en çok kısaca leasing denilen finansal kiralama işlemlerini etkiledi.
Finansal kiralama işlemlerinde daha önce % 1 ve % 8 olarak uygulanmakta olan kdv oranı 31.12.2007 tarihinden itibaren düzenlenecek olan finansal kiralama sözleşmelerinde, finansal kiralama işlemine konu malın tabi olduğu oran üzerinden gerçekleştirilecek. Bu uygulama ile % 8 kdv oranı ile işlem yapılan finansal kiralama işlemlerinde kdv oranı %10 oranında, % 1 kdv oranı ile işlem yapılan finansal kiralama işlemlerinde kdv oranı %17 oranında artmış oldu.
Yapılan bu ani değişiklik Leasing sektörünü şok etmiş durumda. Leasing sektöründe 2007 yılının ilk 9 aylık döneminde toplam 5.6 milyar dolarlık işlem gerçekleşmiş olup bu işlemlerin 1,3 milyar doları makine ve ekipman yatırımlarına, 1,4 milyar doları ise iş ve inşaat makinelerine yapılmış.
Maliye Bakanlığı leasing işlemlerinde kdv oranında artışa gidilmesini leasing işlemlerinin kötüye kullanılmasına bağlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı leasing’in yatırımdan tüketime kaydığını, fayans karoları, çimento, arsa satışı, stadyum koltukları gibi işlemlerin bile leasing ile fiananse edildiğini açıklıyor.
Gelir İdaresi Başkanı Sayın Mehmet Akif Ulusoy leasing işlemlerinde kdv oranı artışını şu cümlelerle izah ediyor. “Bu tür avantajlar çok kısa süreli uygulanıyor. Bizdeki gibi 20 yıl değil. Türkiye’de leasing sektöründeki vergi avantajı 20 yıla yakın bir süredir uygulamadaydı. Bu çok uzun bir süre. Üstelik uygulamada, tek tek leasinge konu edilmesi mümkün olmayan arsa, inşaat malzemeleri gibi unsurlar da buna konu edilir hale gelmişti. Bu nedenle böyle bir düzenlemeye gidilmesi, vergi tekniği açısından da, ekonomik açıdan da bir gereklilikti.”
Leasing sektörünün temsilcileri ise leasing şirketlerinin yasal bir zorunluluk olmamasına karşın yıllar önce prensip kararı alarak sadece üreticiyi ve yatırımcıyı destekleyen projelere kaynak aktardıklarını, birkaç yanlış işlemden dolayı tüm leasing sektörünü cezalandırmanın yanlış olduğunu belirtiyorlar. Sektör temsilcilerine göre kdv artışı yatırımcı için işlemi pahalı hale getirecektir. Bunun yerine kötüye kullanımı önlemek için leasing ile finanse edilecek mallar için daha net kurallar konulabilirdi.
Leasing’de kdv oranı artışına sektör temsilcileri dışında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile bu kararın altında imzası bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de tepki gösteriyor. Sayın Kürşat Tüzmen bir panelde yaptığı konuşmada, leasingdeki kdv’nin yüzde 18’e çıkarılmasının, yerli makine üreticilerini ciddi olarak zarara sokacağını belirterek, bunu yeniden düşünmeliyiz şeklinde açıklamada bulunuyor.
Ülkemizde yatırım indirimi uygulamasının kaldırılmasından sonra yatırımcılar açısından avantajlı tek finansman yöntemi lesaing idi. Leasing işlemlerinin kapsamının çok geniş alanlara yayıldığı doğrudur. Ancak bütün bir sektörü bir anda alınan bir kararla iş yapamaz hale getirmek de doğru değildir.
Turizmde kdv oran indiriminde karmaşık bir yapı yaratıldı. Leasing ile finanse edilen yatırımlarda kdv oranı % 8 oranına getirilerek en azından %10 oranında bir avantaj korunabilirdi. Bunun yanında leasing işlemleri makine ve techizat yatırımları ile sınırlı tutulabilirdi.
“Yanlış hesap Bağdat’tan döner.” şeklindeki atasözümüzü Amerika Bağdat’tan dönmeyerek çürütmüş oldu. Bakalım Hükümet bu yanlışından geri dönecek mi?