Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü 31/12/2007
31 Aralık 2007 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26743
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı (Denizcilik Müsteşarlığı)’ndan:
MADDE 1 – 26/12/2004 tarihli ve 25682 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin 19 uncu maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
“MADDE 19 – Liman yöneticileri, sahip oldukları atık kabul tesislerinde toplanan MARPOL 73/78 Ek-I kapsamındaki petrol ve petrol türevli atıkları ve zehirli sıvı madde atıklarını lisanslı bertaraf tesislerine, çöp atıklarını belediyelerin katı atık işleme veya düzenli depolama tesislerine göndermek, pis suyu da kendi arıtma tesislerinde arıtmak ya da belediyelerin atık su alt yapı tesislerine bağlamak, taşımak veya taşıtmak zorundadır.
Belediyeler atık kabul tesislerinin bu yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için gerekli işbirliğini yaparlar.
Lisanslı atık kabul tesisine sahip liman yöneticileri, atıkların bertaraf işlemlerini 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca yürürlüğe konulan yönetmeliklerin hükümlerine göre kurulup lisans ya da izin alınmış kendi tesislerinde yapabilecekleri gibi, diğer lisanslı ya da izin almış tesislerde de yaptırabilirler.
Atık kabul tesislerinde toplanan MARPOL73/78 Ek-I kapsamındaki Petrol ve petrol türevli atıklar; Petrol rafinerilerine gönderilmesine Bakanlıkça uygun görülmesi durumunda izin verilir veya münhasıran gemi kaynaklı Petrol ve petrol türevli atıkları işlemek üzere gümrük idarelerinin bulunduğu liman sahalarında kurulan ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesinin ondördüncü fıkrasına uygun olarak Çevre ve Orman Bakanlığından gerekli izin ve lisansları almış tesislerde işlenerek ihrakiye sayılan akaryakıtlar için teknik düzenlemelerde belirlenen evsafı bozmamak ve ürün standardı, ürünlerin satışa uygunluğu ve piyasadaki denetimi ile ilgili izni ilgili kurumlardan almak kaydıyla denizcilik yakıtlarına harmanlama ürünü olarak değerlendirilebilir. Değerlendirilememesi durumunda Bakanlıktan ek yakıt veya yakma lisansı almış tesislerde ek yakıt olarak kullanılabilir veya tehlikeli atık bertaraf tesislerinde bertaraf edilir.
Zehirli sıvı madde atıkları da, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin ilgili hükümleri doğrultusunda bertaraf edilir.
Lisanslı atık kabul tesisine sahip liman yöneticileri, diğer lisanslı ya da izinli bertaraf tesislerinden yararlanmak istemeleri durumunda, atıkların bertaraf tesisine teslimine kadar olan aşamasından sorumludurlar.
Bu amaçla liman yöneticileri, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin ilgili hükümleri doğrultusunda lisanslı bertaraf tesislerine ulusal atık taşıma formu kullanarak taşımak veya taşıtmakla yükümlüdürler.
Büyükşehir belediyeleri, 5216 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi gereği gemi atıklarını; toplamak, taşımak, fiziksel ve kimyasal ön işlemlerini yapmak, arıtmak ve münhasıran denizcilik yakıtlarına harmanlama ürünü elde etmek de dahil olmak üzere geri kazanım işlemlerini yapar, yaptırır ve bu işlemleri yapacak tesislerin izin, lisanslama, izleme ve raporlamalarına ilişkin iş ve işlemleri ve bu hususlarla ilgili gerekli düzenlemeleri yaparlar. Büyükşehir belediyeleri gemi atıklarının toplanmasından bertarafına kadar olan işlemlerden sorumludur.
Büyükşehir belediyeleri, verdikleri izin ve lisansları Bakanlığa bildirir, bu Yönetmelikte belirtilen toplama ve taşımaya ilişkin bilgi ve belgelerle birlikte söz konusu tesislerde yapılan iş ve işlemlere ve tesislerin çalışmalarına ilişkin bilgilerini her üç ayda bir Bakanlığa gönderir.”
MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Orman Bakanı ile Denizcilik Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.