Düzeltme Beyannameleri
Ömer TEKİN
Yeminli Mali Müşavir
[email protected]
I-Giriş
Vergilerimizin büyük kısmının tarh ve tahakkuku beyana dayanmaktadır. Bu beyannamelerin her biri için verilme süreleri belirtilmiştir. Kimi zaman bu beyannameler süresinde veya süresi geçtikten sonra eksik ve hatalardan dolayı sonradan ek veya düzeltme beyanında bulunulması gerekebilmektedir.
3.3.2007 tarihine kadar, gerek düzeltme, gerekse ek beyannameler kağıt ortamında elden verilebilmekte iken, 368 sıra no’lu VUK Genel Tebliği [1] ile beyannamelerini internet ortamında vermek zorunda olanların, bu beyannamelere ilişkin düzeltme beyannamelerini de internet ortamında vermek zorunda oldukları kararlaştırılmıştır.
Bu yazımızda 368 sıra no’lu VUK genel tebliğle getirilen yenilikler hakkında açıklamalara yer verilmiştir.
II- 368 Sıra No’lu Tebliğle Getirilen Yenilikler
Mükellefler beyannameyi verdikten sonra bir kısım faturaların beyan dışı kaldığını, unutulduğunu ya da hatalı verildiğini sonradan fark edebilmekteler. Beyan dışı kalmış olan bu faturayı ya ek beyanname ile yada beyan dışı kalan faturayı da kapsayacak şekilde yeni bir dilekçe ekinde ve kağıt ortamında düzeltme beyannamesi verebilmekteydiler.
3.3.2007 itibariyle yürürlüğe giren 368 sıra no’lu tebliğle bundan böyle ister süresinde isterse süresi geçtikten sonra verilmiş olsun ilk beyannamedeki eksik ve hataların giderilmesi maksadıyla verilecek ek beyanname niteliğindeki düzeltme beyannameleri, ilk beyannamedeki bilgileri de kapsayacak şekilde zorunlu olarak düzeltme beyannamesiyle beyan edilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Örneğin 2007/Şubat ayına ait 200 YTL ve 36 YTL KDV’den oluşan bir fatura beyan dışı kaldığı sonradan farkedilmişse, bunu 2007/Şubat ayına ait ek bir beyanname ile beyan edilmesi mümkün olmayacaktır. Beyan dışı kalan bu fatura, internet ortamında verilmiş olan daha önceki beyannameye dahil edilerek yeniden bir düzeltme beyannamesiyle beyan edilmesi gerekmektedir.
Bu beyannamede zorunlu olarak internet ortamında gönderilmesi gerekmektedir. İnternet ortamında gönderilecek beyannameler sadece 3.3.2007’den sonra gönderilen beyannameleri kapsadığından daha önce verilen beyannamler internetten gönderilememektedir.
İnternet ortamında gönderilecek düzeltme beyannameleri için beyanname proğramından beyanname doldurulduktan ve paketlendikten sonra gönderme aşamasında onaydan önce “özel” butonun seçilmesi gerekmekte, bu seçimden sonra onay butonu tıklandığında karşımıza beyannamenin ne şekilde gönderileceği belitmek için kutucuklar oluşturulmuş, bu kutucuklardan”dzt “seçenekleri işaretlenip ve gerekçe kısmı da doldurulduktan sonra onaylanarak beyanname gönderilebilecektir.
Verilecek düzeltme beyannamesi, ilk verilen beyana göre, matrah veya vergiyi azaltıyorsa, devreden KDV’yi artırıyorsa, iade veya mahsup, tecil miktarlarında artış oluşturuyorsa bunun izah edilmesi gerekmektedir. İncelemeye sevkini önlemek için İnternet ortamında verilecek bu beyannamelerin gerekçe bölümü mutlaka doldurulması gereklidir. Tebliğde İnternet ortamında verilmesi gereken düzeltme beyannameleri kağıt ortamında elden ya da posta ile verilmesi halinde V.U.K’nun mük. 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Öte yandan eksik beyanların giderilmesi maksadıyla düzeltme beyannamesi yerine ek beyanname verilmesi halinde de yine VUK’nun 352 maddesine göre II. Derece usulsüzlük cezası kesilecektir.
[1] 1 mart 2007 tarihli resmi gazetede yayımlanmıştır.