Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

17 Ekim 2006 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26322

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

MADDE 1 – 10/6/2005 tarihli ve 25841 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“d) Konvansiyonel üretimde kullanılan binalar, alet ve ekipmanlar temizlenip dezenfekte edildikten sonra organik üretimde kullanılır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“g) Çiftçi yemlerini yalnızca organik üretimden sağlayamaması durumunda, konvansiyonel yem maddelerinin sınırlı oranda kullanılmasına izin verilir. Her yıl izin verilen konvansiyonel yem maddeleri oranı, geviş getiren hayvanlarda izin verilen % 10’dan 31/12/ 2007’ye kadar % 5, diğer hayvanlarda ise % 20’lik oran; 31/12/2007’ye kadar  % 15, 1/1/2008’den 31/12/ 2009’a kadar olan dönemde % 10, 1/1/2010’dan 31/12/ 2011’e kadar olan dönemde % 5’dir. Bu uygulamalar yetkilendirilmiş kuruluşun izniyle yapılır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmış ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiş, (ı) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve  (m) bendine aşağıdaki (5) numaralı alt bent  eklenmiştir.

“2) Üretim bölgesinin 3 km yarıçapı içerisinde bulunan nektar ve polen kaynakları, organik olarak üretilen ürünlerden, doğal veya arıcılık ürünlerinin organik olma niteliğini etkilemeyecek bitki örtüsünden oluşmalıdır. Bu alanda yeteri miktarda polen ve nektar bulunamaması halinde, üreticinin arılarını yukarıdaki şartlara uygun olmayan bir alana nakletmesi durumunda, üretimini organik tarım usul ve esaslarına uygun yapmak kaydıyla ürün elde eder ve bu ürün organik olarak değerlendirilemez. Söz konusu kovanların belirtilen bölgeye tekrar nakledilmesi halinde geçiş süreci uygulanmaz. Yukarıda belirtilen yarıçap içerisinde, aynı üretici tarafından, organik ve konvansiyonel arıcılık birlikte yapılamaz.”

“5) Kovanlarda zararlı mücadelesinde bu Yönetmeliğin Ek-1’de yer alan B. Bitki Koruma Maddeleri başlıklı  bölümdeki  ürünler kullanılır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin  25 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Müteşebbis tarafından depolama koşulları ile depolanan organik ürünün giriş ve çıkış miktarları ve tarihine ilişkin kayıtlar düzenli olarak tutulur. Müteşebbis tarafından imzalanan bu kayıtlar yetkilendirilmiş kuruluşa onaylatılır ve çizelgenin bir nüshası müteşebbis tarafından, diğer nüshası yetkilendirilmiş kuruluş tarafından saklanır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki  (c) bendi eklenmiştir.

“c) Ürünlerin diğer işletmeler ya da birimlerden kabulü sırasında ürünü kabul eden kişi gerek gördüğü durumlarda paketin kapanışı ya da ambalajının bu Yönetmeliğe uygunluğunu, ayrıca etiketin bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesine uygunluğunu inceler. Etiket bilgileri ile ürünün beraberinde gelen diğer dokümanların birbirine uyumunu kontrol ettikten sonra karşılaştırmanın sonucunu kayıtlarına ekler.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Müteşebbisler, yaptıkları organik faaliyetler ile ilgili her türlü bilgi ve belgeleri, sözleşmeli olduğu kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşuna vermek ve işletmesinde bulundurmakla zorundadırlar.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) Tespit ettikleri sistemden çıkartmayı gerektirecek aykırılıklar ile uygun gördükleri yaptırım işlemlerini de içeren karar yazısını, müteşebbisin itirazı var ise yirmi gün içerisinde, itiraz yok ise yıllık raporlarında Komiteye bildirirler. Ayrıca, yetkilendirilmiş kuruluş tarafından sistemden çıkarılan müteşebbisler diğer yetkilendirilmiş kuruluşlara bildirilir. Yetkilendirilmiş kuruluş tarafından uygun görülen yaptırımlara itiraz ve şikayet halinde Komite konu ile ilgili inceleme ve yeni belgeler isteme yetkisine sahiptir. Komite itiraz ve şikayet  ile ilgili bilgi ve belgeleri inceler, nihai kararı verir ve sonucu taraflara iletir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Yetkilendirilmiş kuruluşun yöneticileri, ortakları, kontrolörleri ve çalışanları, aynı anda başka bir yetkilendirilmiş kuruluşta görev alamazlar.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci  maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (4) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

” 4) Çalışanların görev tanımları ve sigorta bildirgeleri.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasına aşağıdaki (d) bendi eklenmiştir.

“Müteşebbis sözleşme yaptığı yetkilendirilmiş kuruluşa organik tarımsal faaliyeti ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri vermek, her türlü değişikliği bildirmek, üretimin her aşamasında gerekli kontrolün yapılabilmesi için işletmenin organik üretimle ilgili her birimini yetkilendirilmiş kuruluşa açmak zorundadır. Yetkilendirilmiş kuruluş organik tarım faaliyetinin her aşamasını istediği anda kontrol eder.”

“d) Müteşebbisin yetkilendirilmiş kuruluş tarafından organik üretim metodundan çıkarılması halinde veya kendi isteğiyle organik üretim metodunu uygulamaması durumunda müteşebbis yeni durumunu ürünün alıcısına yazılı olarak bildirmek zorundadır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrası ile ikinci fıkrasının (b) bendinin (1) ve (3) numaralı alt bentleri aşağıdaki  şekilde değiştirilmiş ve aynı bende aşağıdaki (4) numaralı alt bent eklenmiştir.

“Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde, ziraat mühendisi, veteriner hekim, su ürünleri mühendisi ve gıda mühendislerine yönelik, yılda bir defa kontrolör kursu açılır veya açtırılır.”

“1) İstenilen bilgi ve belgeleri Komiteye sunan kişilere, Komite tarafından kontrolörlük belgesi verilir.”

“3) Kontrolörler  yalnız bir yetkilendirilmiş kuruluş adına çalışır,”

“4) Yetkilendirilmiş kuruluşlar çalıştıracakları kontrolörler için, Komiteden yetki almak zorundadır. Yetkilendirilen kontrolörler Komite tarafından kimliklendirilerek kayıt altına alınır.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Komitenin oluşumu; Bakanlık, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Başkanlığı ile Dış İlişkiler ve Avrupa Topluluğu Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından görevlendirilecek temsilcilerinden, Bakan veya yetkilendireceği müsteşar veya müsteşar yardımcısının onayı ile kurulur. Yukarıda adı belirtilen kuruluşlardan en az bir üye olmak üzere komiteye alınacak üye sayısını Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü belirler. İhtiyaç duyulması halinde Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Hukuk Müşavirliği’nden Komiteye birer üye alınabilir. Komite başkanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü veya yetki vereceği Genel Müdür Yardımcısı veya Alternatif Tarımsal Üretim Teknikleri Daire Başkanı tarafından, Komite  sekreteryası ise Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Alternatif Tarımsal Üretim Teknikleri Daire Başkanlığınca yürütülür.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan  “Organik tarım faaliyetlerinde bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde;” ibaresinden sonra gelmek üzere  “21/8/1963 tarihli ve 308 sayılı Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkında Kanun,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan A. Gübreler ve toprak iyileştiriciler tablosunun sonuna aşağıdaki satır eklenmiştir.

Vakumlu tuz üretiminden endüstriyel kireç elde edilmesi Dağlarda bulunan tuzlu sudan elde edilen vakumlu tuzun bir yan ürünü.Yetkilendirilmiş kuruluş tarafından kullanımına onay verilmelidir.

             MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan B.4. Organik tarımda geleneksel olarak kullanılan maddeler tablosunun sonuna aşağıdaki satır  eklenmiştir.

Kalsiyum hidroksit FungusitFidanlıklarda dahil olmak üzere sadece meyve ağaçlarında Nectria galligena‘yı kontrol altında tutmak için kullanılır.

             MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan B.4. Organik tarımda geleneksel olarak kullanılan maddeler tablosundaki “etilen”in kullanım koşulları satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Etilen Muz, kivi ve kakilerin (Trabzon hurması) olgunlaşmasının sağlanması, ananasların çiçek indüksiyonunda kullanılabilir.Yetkilendirilmiş kuruluş tarafından kullanımına onay verilmelidir.

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin Ek-3’ünde yer alan A. Kullanım esasları başlığının üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Üretimin niteliği, ebadı ve ambalajın türüne göre aşağıda verilen logo örneklerinden biri kullanılır. Logoların çapı 20 mm’ den küçük 40 mm’ den büyük olamaz. Verilen renkler dışındaki renkler ve tonlar kullanılamaz. Logolar aşağıda belirtilen tonlarda olmalıdır.”

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin Ek-6’sında  yer alan A. Büyük ve küçük baş hayvanla ile B. Kümes Hayvanları başlıklı  tablolar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“A. Büyük ve küçük baş hayvanlar

Tür ve Çeşit Hayvanlara Ayrılan Net Alan(İç alan) Mera Dışındaki Serbest Dolaşım Alanı
En az canlı ağırlık M²/baş M²/baş
Damızlık ve besiye alınmış sığır ve tek tırnaklılar 100 kg’ a kadar200 kg a kadar350 kg’ a kadar350 kg’ dan fazla 1.52.54.05.0En az 1 m² /100 kg 1.11.93.03.7En az 0.75 m² /100 kg
Süt sığırları 6.0 4.5
Damızlık boğalar 10.0 30.0
Koyun ve keçiler 1.5 koyun/keçi0.35 kuzu/oğlak 2.5kuzu/oğlak başına 0.5
Gebe domuzlar ve 40 günlüğe kadar domuz yavruları 7.5 2.5
Besiye alınmış domuzlar 50 kg’ a kadar85 kg’ a kadar110 kg’ a kadar 0.81.11.3 0.60.81.0
Domuz yavruları 40 günlükten büyükve 30 kg ’a kadar 0.6 0.4
Damızlık domuzlar 2.5 dişi6.0 erkek 1.98.0

“B. Kümes Hayvanları

Tür Hayvanlara Ayrılan Net Alan(İç Alan) SerbestDolaşımAlanı(M²/hayvan)
Hayvan/Alan(Adet/m²) Tünek genişliği(cm/hayvan) Folluk
Yumurta tavuğu 6,0 18,0 8 tavuk için 1 folluk veya  tavuk başına 120 cm² folluk alanı 4,0170KgN/ha/yıl
Besiye alınmışkümes hayvanları(Sabit Barınaklarda) 10,0en fazla 21 Kg canlı ağırlık/ m² 20,0yalnızca Hint tavuğu için 4,0 Et ve Hinttavuğu4,5 Ördek10,0 Hindi15,0 Kaztüm çeşitler için170KgN/ha/yıl
Besiye alınmışkümes hayvanları(Taşınabilir barınaklarda) 16,0en fazla 30Kg canlı ağırlık/m² 2.5170KgN/ha/yıl

             MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin Ek-7’sinde yer alan B.2’nin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“B.2 Balık, diğer deniz hayvanları, bunların ürünleri ve yan ürünleri ”

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-8’in  başlığı ile onbeşinci satırı  aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ek-8 Hayvan ve hayvancılık işletmelerinde kullanılan alet ve ekipmanların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi amacıyla kullanımına izin verilen temizlik maddeleri ve dezenfektanlar”

“Süt sağım ekipmanları ve meme başı temizlik ve dezenfeksiyonunda kullanılan ürünler,”

MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğe ekte yer alan 9 nolu ek ilave edilmiştir.

MADDE 22 –  Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 23  Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

“Ek-9 Bakanlık, tarafından yetkilendirilmiş kuruluştan alınacak yürürlükteki mevzuata uygun faaliyette bulunacaklarına dair noter onaylı taahhütname örneği.

TAAHHÜTNAME

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adına yapacağım Organik Tarımla ilgili Kontrol ve Sertifikasyon işlemlerini, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile diğer ilgili mevzuat doğrultusunda yürüteceğimi, mevzuat çerçevesinde Bakanlıktan istenen bilgi ve belgeleri eksiksiz ve istenen süre içerisinde göndereceğimi, Bakanlıkça verilen çalışma izni ve yetkinin iptali halinde sözleşme yaptığım, yönetmelikle tanımlanan müteşebbislerle ilgili her türlü bilgi ve belgeyi iptal tarihinden itibaren 20 gün içerisinde Bakanlığa teslim edeceğimi, bu taahhütün yerine getirilmediğinin Bakanlık elemanlarının düzenleyeceği tutanakla belirlenmesinden sonra müteşebbislerin uğrayacağı zararın rayiç fiyatlar üzerinden mahkeme marifetiyle tespitinden sonra, bu zararı yasal faiziyle birlikte gayri kabil-i rücu hiçbir itiraz beyan etmeden ilk talepte ödeyeceğimi, ihtilafların hallinde Ankara Mahkeme ve İcra Dairelerinin yetkili olacağını kuruluşum adına kabul ve taahhüt ederim.

Taahhüt eden:

Tarih:

Yetkili isim ve imza:

Firma kaşesi:

Adres:”

Exit mobile version