27 Temmuz 2006 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26241
Ulaştırma Bakanlığından:
MADDE 1 – 19/9/1979 tarihli ve 16759 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Posta Çekleri Yönetmeliğinin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 15 – Bir hesaptan para çıkmasını öngören her emir, hesabın sahibi veya vekili tarafından imza edilerek verilir.
Emir üzerinde yer alan imza, PTT Bank İşlem Müdürlüğünde veya verilmişse ilgili PTT Merkezlerinde saklanan örnekleriyle karşılaştırılmak suretiyle denetlenir.
Ancak, hesap sahiplerince, ileriye dönük periyodik veya otomatik aktarma yahut ödeme emri verilmesi durumlarında, zamanı veya sırası gelen işlem için PTT Bank İşlem Belgesi düzenlenmez, sadece liste düzenlenir.
İmzalı istek ve emirlerin PTT Bank İşlem Müdürlüğüne ulaştırılması posta veya telekomünikasyon kanalıyla veyahut elden yapılır. Telekomünikasyon yoluyla emir verme durumlarında imzanın da geçilmesine elveren telefaks talimatları PTT Bank İşlem Müdürlüğünce kabul edilmekle birlikte telefon veya telgrafla verilen talimatlar dikkate alınmaz. Ancak, hesap sahibinin veya yetkilisinin kendi ismine para gönderilmesi için vereceği telgraf emirleri yerine getirilir.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 38 – PTT; yasal gerekler, kurumun yetkilendirdiği kişi ve kurumlar ile hesap sahibinin yazılı izni dışında, hesap sahiplerinin hesap adetleri, bunların açılma veya kapatılma tarihleri, bakiyeler, işleyiş biçimi, hesap sahipleri arasında mevcut para ilişkileri ve hesap sahiplerinin adresleri hakkında üçüncü kişilere hiç bir şekilde bilgi veremez ve açıklamada bulunamaz.
Hesap sahiplerini ve bunların hesap numaralarını gösteren yıllık rehberler, hesap sahibinin rehber konusunda aksi yönde bir isteği bulunmadıkça bu hükmün dışındadır.
Bir hesap hakkında, istek yazılı olarak veya telgrafla yapılmış olmak kaydıyla sadece o hesabın sahibine veya yetkililerine bilgi verilir.”
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini PTT Genel Müdürü yürütür.