15 Mayıs 2006 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26169
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:
MADDE 1 – 8/9/2004 tarihli ve 25577 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İyi Tarım Uygulamalarına İlişkin Yönetmeliğin 11 inci maddesinin (b) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı bende aşağıdaki (6) numaralı alt bent eklenmiştir.
“1) Yetkilendirilmiş kuruluş tüzel kişilik ise limited veya anonim şirket olur. Yabancı bir kuruluşun irtibat bürosu veya şubesi ise tüm yasal izin işlemlerini tamamlar.”
“2) Yetkilendirilmiş kuruluşlar, EN 45011 veya ISO/IEC Guide 65’e göre Türk veya yabancı akreditasyon kurumlarından akredite olmak zorundadır. Yetkilendirilmiş kuruluş, yabancı bir kuruluşun Türkiye’deki irtibat bürosu veya şubesi ise merkezine ait akreditasyon belgesini müracaatta Bakanlığa ibraz eder. Diğer yetkilendirilmiş kuruluşlar ise çalışma izni verilmesinden itibaren iki yıl içerisinde akredite olarak akreditasyon belgesini Bakanlığa ibraz etmek zorundadır. Akreditasyon için iki yıl süre tanınan yetkilendirilmiş kuruluşlar, belirtilen sürede akreditasyon belgesini Bakanlığa ibraz etmez ise Bakanlık, akreditasyon belgesi ibraz edilinceye kadar yetkilendirilmiş kuruluşun çalışma iznini askıya alır. Çalışma izni askıya alınan kuruluş, askıya alınmasından itibaren altı ay içerisinde de akreditasyon belgesini Bakanlığa ibraz edemediği takdirde çalışma izni Bakanlıkça iptal edilir.”
“6) Yetkilendirilmiş kuruluşlar, çalışma izni süresince veya Bakanlıkça çalışma izinlerinin askıya alınması veya iptali nedeniyle, sözleşme yaptığı taraflara, Bakanlığa veya üçüncü şahıslara karşı doğabilecek her türlü zarardan tek başına sorumlu olup, bu sorumluluğu gösterir noter onaylı taahhütnameyi Bakanlığa ibraz etmek zorundadır.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Kontrolörlük yapacağı alanla ilgili olarak, Ziraat Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi, Gıda Mühendisi veya Veteriner Hekim olmak ve Bakanlıkça açılacak veya açtırılacak kontrolörlük eğitimine katıldığına dair resmi bir belgeye sahip olmak.”
“b) Kontrolörler lisans eğitimi aldıkları alan dışında kontrol hizmeti veremezler. Ayrıca, kontrolörler her üç yılda en az bir defa olmak üzere, iyi tarım uygulamalarındaki yeni gelişmeleri takip etmek amacıyla Bakanlıkça açılacak veya açtırılacak güncelleme eğitimlerine katılmak zorundadır.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) En az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak.”
“b) Ürün veya sistem belgelendirme konusunda bir yıllık deneyime sahip olmak.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmelikte yer alan “Tarım İl Müdürlüğü” ibareleri “Bakanlık İl Müdürlüğü” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici 1 inci madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 1 – İTU konusunda Bakanlıkça açılacak veya açtırılacak kontrolörlük eğitimine kadar bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin (a) bendinde belirtilen lisans eğitimine sahip olanlardan kalite yönetimi sistemi ile tehlike analizi ve kritik kontrol noktası (HACCP) konularında eğitim aldığını belgelendirenlere, kontrolör olarak çalışma yetkisi verilir. Ancak bu şekilde çalışma yetkisi verilenler, faaliyet alanı ile ilgili olarak Bakanlıkça açılacak veya açtırılacak ilk kontrolörlük eğitiminden itibaren en geç bir yıl içerisinde eğitime katılmak zorunda olup, bu süre içerisinde eğitime katılmayanların çalışma yetkisi durdurulur.”
Yürürlük
MADDE 6 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.