22 Şubat 2006 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26088
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:
MADDE 1 – 1/4/2002 tarihli ve 24713 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde yer alan “işyeri açma izni” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İŞYERİ AÇMA İZNİ: 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatını,”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yer seçimi kesinleşmemiş OSB’lerin kuruluş işlemleri yapılmaz.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 7 – Yer seçiminin Hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerden yapılması halinde, bu araziler, talep edilmesi ve başkaca bir sakıncası bulunmaması durumunda, 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (b) bendi kapsamındaki illerde bedelsiz devredilebilir, diğer illerde ise 492 sayılı Harçlar Kanununun 63 üncü maddesinde yer alan harca esas değerleri, üzerinden peşin veya taksitle ödenmek üzere pazarlık usulüyle OSB`lere satılabilir. Bu konudaki esas ve usuller Bakanlık ve Maliye Bakanlığınca ortaklaşa belirlenir.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 13, 14 ve 135 inci maddelerinde yer alan “varsa tevsi alanlarla birlikte” ifadesi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (r) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye (v) bendi eklenmiştir.
“r) Kuruluş Protokolünün hazırlanması, organlarının oluşturulması ve ibrası, hesapların ibrası, OSB’nin yatırım programı ve bütçesinin onaylanması, yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenecek toplantı başına huzur hakkının veya aylık ücretin tespit edilmesi, OSB’nin genişlemesi veya bir diğer OSB ile birleşmesi ve birleşme şartlarının belirlenmesi, üst kuruluşa katılmak için karar verilmesi ile üyelerinin tespiti, yönetim aidatları ve hizmet karşılıklarının parsel büyüklüğüne göre tespit edilmesi, bölge müdürünün atanması veya azli, şartlar oluştuğunda genel kurulun oluşturulması ile ilgili görevlerinin dışında kalan yetki ve sorumluluğunun yönetim kuruluna devredilmesi hususunda karar almak,”
“v) OSB’nin genişlemesine veya bir diğer OSB ile birleşmek için karar vererek birleşme şartlarını belirlemek,”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bakanlıktan genel idare giderleri için kredi kullanmayan OSB’ler için 50 nci madde hariç bu bölümde yer alan hükümlerin uygulanması veya değişik olarak düzenlenmesi müteşebbis heyetin yetki ve sorumluluğundadır.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 55 inci maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“İmar planı yapımı aşamasında; genel doğal yapısı (%20 ve üstü eğim) veya yapılaşmaya açılamayacak (yapı yasaklı alanlar ve benzeri) alanlardan oluşan eşikler nedeniyle Bölgenin en fazla %40’ının sanayi parsellerine ayrılabildiği durumlarda TAKS = 0.55, Emsal = 0.75 ve h = Serbest olarak koşullandırılır.”
“Ancak, yapılaşma koşullarının değiştirilmesine karşılık arıtma tesisi, enerji tesisleri ve benzeri teknik altyapı alanlarının yeterliliğinin teknik raporla belirlenmesi halinde bu alanlarda oran artışına gidilmez.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 67 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İmar uygulaması yapım yöntemleri
MADDE 67 – Kesinleşmiş imar planına uygun olarak, imar planı içine giren arazinin düzenlenmesi, özel OSB’lerde ve kamulaştırma işlemlerini tamamlayarak tapuya tescilini yaptırmış olan OSB’lerde 3194 sayılı İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddeleri uyarınca parselasyon niteliğinde ayırma haritaları işlemiyle yapılabilir. Ayırma haritaları ve ekleri, “Büyük Ölçekli Haritaların Yapım Yönetmeliği ve Tescile Konu Harita ve Planlar Yönetmeliği”ne uygun olarak hazırlanır. Ayırma haritaları Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde Bakanlık onayını ve İl İdare Kurulu kararını takiben askıya çıkarılmaksızın yürürlüğe girer.
OSB ilanından önce İmar Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda imar uygulamasına tabi tutularak “sanayi alanı” vasfı kazanmış alanlarda kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmamış olması bu alanlarda imar uygulamasının yapımına engel teşkil etmez. Ancak kamulaştırma veya satın alma işlemleri imar uygulamasından sonra devam eder.
Bölge içerisinde Bakanlığımızca belirlenen tahsis şartlarını kabul edeceğini taahhüt eden yatırımcılar olması durumunda bu yatırımcılara ait taşınmazlar kamulaştırılmadan imar uygulamasına dahil edilir.”
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 75 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 75 – OSB içinde kurulacak işletmelere işyeri açma ve çalışma ruhsatları, ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri çerçevesinde OSB tarafından verilir.”
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 83 üncü maddesinde yer alan “ödenekler ile kredi geri dönüşleridir.” ifadeleri “ödeneklerdir.” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 93 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (5) numaralı alt bendinde yer alan “sülfürik asit” ifadesinden sonra gelmek üzere “fosforik asit,” ifadesi ile aynı bende (12) numaralı alt bent eklenmiştir.
“12) Talk, barit, kalsit, antimuan ve benzeri kırma ve öğütme tesisleri.”
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 129 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca belirlenecek bankalar ile özel finans kurumları tarafından verecekleri süresiz limit içi teminat mektupları,”
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 136 ncı maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Katılımcılardan gerçek kişi olanların kendisi, tüzel kişi temsilcisi olan gerçek kişilerin ise temsil ettikleri tüzel kişinin tescilli ana sözleşmeleri gereğince temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olduklarına dair son üç ay içinde düzenlenmiş ve ilgili ticaret sicili memurluğunca tasdik edilmiş bir belgeyi ibraz etmeleri halinde Genel kurula katılımcı olarak iştirak eder.”
MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 140 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında geçen “30 gün” ifadesi “iki hafta” ve üçüncü fıkrasında yer alan “30 günden” ifadesi “iki haftadan” şeklinde değiştirilmiş ve ikinci fıkranın sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Katılımcılara, çağrı ile birlikte yönetim ve denetim kurulu tarafından verilen raporlar, bilanço, gelir-gider veya Kar/Zarar hesabı, tahmini bütçe ve çalışma programı ile uygun görülen diğer bilgi ve belgeler gönderilir.”
MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 144 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “yirmi” ifadesi “on” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 154 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (w) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) OSB’nin en ideal şekilde işleyişi ile ilgili gerekli kararları ve tedbirleri almak, OSB’nin genişlemesine veya bir diğer OSB ile birleşmek için karar vermek ve birleşme şartlarını belirlemek,”
“w) Genel kurul, kuruluş protokolünün ana sözleşme olarak değiştirilmesi, yönetim kurulu ve denetim kurulunun oluşturulması ve ibrası, hesapların ibrası, OSB’nin yatırım programı ve bütçesinin onaylanması, yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenecek toplantı başına huzur hakkının veya aylık ücretin tespit edilmesi, OSB’nin genişlemesine veya bir diğer OSB ile birleşmek için karar verilmesi, birleşme şartlarının belirlenmesi, üst kuruluşa katılmak için karar verilmesi ile üyelerinin tespiti, yönetim aidatları ve hizmet karşılıklarının parsel büyüklüğüne göre tespit edilmesi, Bölge Müdürünün atanması veya azli ile ilgili görevlerinin dışında kalan yetki ve sorumluluğun Yönetim Kuruluna devri konusunda karar almak,”
MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 182 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Çağrının, toplantı gününden en az iki hafta önce ve en çok bir ay içinde yapılması, toplantının gün ve saati ile yerinin ve gündem maddelerinin belirtilmesi zorunludur. Katılımcılara, çağrı ile birlikte Yönetim ve denetim kurulu tarafından verilen raporlar, bilanço, gelir-gider (Kar/Zarar) hesabı, tahmini bilanço ve çalışma programı ile uygun görülen diğer bilgi ve belgeler gönderilir.”
MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 186 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “yirmi” ifadesi “on” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 210 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Ancak tasfiye edilen kooperatifin yerine birden fazla site yönetimi kurulması halinde aralarından seçecekleri bir kişi ile Genel kurulda temsil edilir. Kooperatif veya site temsilcileri genel kurulları tarafından seçilir. Seçilmelerine ilişkin kararı ibraz etmeleri halinde, Genel kurula katılımcı olarak iştirak eder.”
MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendi, 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 21 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 22 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.