15 Aralık 2005 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26024
Başbakanlıktan:
MADDE 1 — 9/3/2005 tarihli ve 25750 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Proje Teşvik ve Destekleme Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde yer alan “Proje Personeli” ve “Yardımcı Personel” tanımlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş “Danışman” tanımından sonra gelmek üzere “Bursiyer” tanımı eklenmiştir.
“Proje Personeli: Proje yürütücüsü ile araştırmacı, yardımcı personel ve yerine göre danışmanlardan oluşan proje çalışanlarını,”
“Yardımcı Personel: Proje yürütücüsünün veya araştırmacıların gözetimi altında projenin yürütülmesinde tam veya kısmi zamanlı, sürekli veya geçici olarak görev alan, kesin raporda adı geçmeyen uzman, teknik eleman, teknisyen, laborant, işçi ve benzeri personeli,”
“Bursiyer: Tatbikat amacıyla projede yer alan, Türkiye’de kurulu yüksek öğretim kurumlarında lisansüstü eğitimlerini yapan öğrenciler ile doktoralı kişileri,”
MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin değişik 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci paragrafı ile (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Projelerde, projenin gerektirdiği, proje ile doğrudan veya dolaylı ilgisi olan ve proje bütçesinde yer alan aşağıdaki kalemler masraf kabul edilebilir;
1) Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,
2) Malzeme ve sarf malzemesi alım giderleri,
3) Danışmanlık ve hizmet alım giderleri,
4) TÜBİTAK kaynaklarıyla alınan cihazların bakım onarım giderleri,
5) Yurt içi ve yurt dışı seyahat giderleri; proje personeline verilecek harcırah ve buna ilişkin diğer giderler Başkanlık tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde ödenir.
6) Posta ve nakliye giderleri,
7) Personel giderleri; proje süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, süreli sözleşmeli yardımcı personel istihdamı ve bu istihdamın gerektirdiği yasal yükümlülükler dahil olmak üzere her türlü masraf proje gideri olarak gösterilebilir.
Projede görevli yardımcı personel, mevzuatının izin verdiği hallerde üniversitelerle diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli kişiler arasından seçilebileceği gibi, proje bütçesinin ilgili faslında belirtilmek şartıyla hizmet alımı yöntemi ile de temin edilebilir.
Yardımcı personele ödenecek ücret; emsali personelin kamudaki ücret politikası çerçevesinde belirlenir. Yardımcı personele, ücret dışında herhangi bir ek ödeme yapılamaz.
8) Burs ödemeleri; bursiyerlere yeme ve konaklama giderleri ile öğrenim giderlerinin karşılanması amacıyla burs ödemesi yapılabilir. Bu ödemeler münhasıran ilgilisine ve Başkanlık tarafından belirlenen esaslara uygun olarak yapılır.
9) Telif ödemeleri; proje yürütücüsü, araştırmacılar ve danışmanlara yapılacak bu ödemeler Başkanlık tarafından belirlenen esas ve usuller çerçevesinde yapılır.
10) Proje teşvik ikramiyesi; projeye ilişkin hizmetlerde görev alan kişilere Başkanlık tarafından belirlenen esas ve usuller çerçevesinde ödenir. Telif ödemesi yapılan kişilere proje teşvik ikramiyesi ödemesi yapılamaz.
11) Kurum hissesi; Kurumun imkanlarından faydalanılması karşılığı proje bütçesine ek olarak TÜBİTAK tarafından konulabilen ödenek olup, Başkanlık tarafından belirlenen esas ve usuller çerçevesinde hesaplanır.
12) Proje ile doğrudan veya dolaylı ilgisi olan diğer giderler.”
“d) Diğer Hususlar;
Alınacak araç-gereç ve teçhizatın cinsinde değişiklik yapılmasına, projede öngörülmeyen yeni teçhizat alınmasına, proje kapsamında alınan teçhizatın proje süresince çok zorunlu hallerde bakım ve onarımına yönelik giderlerin TÜBİTAK’ça karşılanması, proje yürütücüsünün gerekçeli başvurusu üzerine ilgili Grup tarafından karara bağlanır.
Proje sözleşmesinde yer alan malzeme ve hizmet alımlarının temini için, proje yürütücülerine Bilim Kurulu tarafından belirlenen üst sınırlar dahilinde avans verilebilir.”
MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici 4 ve 5 inci maddeler eklenmiştir.
“Geçici Madde 4 — Sonuçlanmış araştırma projeleri kapsamında satın alınmış olan ve haklarında o tarihte yürürlükte olan Yönetmelik hükümleri uyarınca kullanıma bırakma işlemi yapılarak, hibe edilmeleri için üç yıllık sürenin geçmesi beklenen demirbaş malzemeler; bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte başka bir işleme gerek kalmaksızın kullanıma bırakıldıkları kurum veya kuruluşa hibe edilirler.”
“Geçici Madde 5 — 31/12/1998 tarihinden önce sonuçlandığı halde, çeşitli nedenlerle, o tarihte yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre kullanıma bırakma işlemi yapılamadığı için hibe edilmeyen demirbaş malzemeler, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte başka bir işleme gerek kalmaksızın halen bulundukları kurum veya kuruluşa hibe edilmiş sayılırlar.”
Yürürlük
MADDE 4 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 5 — Bu Yönetmelik hükümlerini TÜBİTAK Başkanı yürütür.