SSK Genelgesi 16/353.Ek
T.C
SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI
Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü
Sigorta Primleri Daire Başkanlığı
TARİH : ANKARA 12/10/2005
SAYI : B.13.2.SSK.5.01.08.00/VIII-031/804908
KONU : Asgari işçilik Oranları
GENELGE
16-353 Ek
I-GENEL AÇIKLAMALAR:
Bilindiği gibi, 506 sayılı Kanunun 79 uncu maddesinin onaltıncı fıkrası, “Kuruma, yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığının araştırılmasına ilişkin yöntem, işin yürütümü için gerekli olan asgari işçilik miktarının tespitinde ve Kuruma yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığının araştırılmasında dikkate alınacak asgari işçilik oranlarının saptanması ve asgari işçilik oranlarına vaki itirazların incelenerek karara bağlanması amacıyla Kurum bünyesinde; Kurum teknik elemanlarından beş kişi, Yönetim Kurulunda temsil edilen işçi ve işveren konfederasyonlarınca görevlendirilecek iki teknik eleman olmak üzere toplam yedi kişiden oluşan Asgari İşçilik Tespit Komisyonu kurulmuştur. Kurum Yönetim Kurulu kararı ile birden çok Asgari İşçilik Tespit Komisyonu kurulabilir. Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun çalışma usul ve esasları ile işçi ve işveren konfederasyonlarınca görevlendirilecek teknik elemanlara, komisyona katılan Kurum teknik elemanlarının yararlandığı tutarda ek ödeme yapılmasıyla ilgili hususlar yönetmelikle belirlenir.” hükmünü içermektedir.
Sözü geçen fıkra uyarınca hazırlanmış olan “Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” 29.03.2005 tarihli, 25770 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Anılan Yönetmeliğin 10 uncu maddesine istinaden çeşitli işkollarına ait işlerin asgari işçilik oranları, Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca tespit edilerek 29.09.2005 tarihli, 25951 sayılı Resmi Gazetede Tebliğ ekinde yayımlanmış olup, konuya ilişkin Tebliğ metni, eki ile birlikte ilişikte gönderilmiştir. (Ek:1)
Yukarıda bahsi geçen Yönetmelik ve Tebliğ hükümleri uyarınca, ihale konusu işler ile özel bina inşaatı işyerlerine ait asgari işçilik oranları hakkında yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.
II- ÇEŞİTLİ İŞKOLLARININ ASGARİ İŞÇİLİK ORANLARI:
Bilindiği ve 16-318 Ek sayılı Genelgede de belirtildiği gibi, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 38 inci maddesi uyarınca gerek ihale konusu işler, gerekse özel nitelikteki bina inşaatı işyerleri hakkında Sigorta İl/ Sigorta Müdürlüklerimizce “Ön değerlendirme” ve “Araştırma” işlemi yapılırken, Kurumumuzca yayımlanmış olan 16-192 Ek sayılı Genelge ekinde bulunan asgari işçilik oranları dikkate alınmakta idi.
Ancak, yukarıda belirtilen “Ön değerlendirme” ve “Araştırma” işleminde, 29.09.2005 tarihli, 25770 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ekindeki asgari işçilik oranlarının dikkate alınması gerektiğinden, Tebliğin yayımlandığı 29.09.2005 tarihinden (bu tarih dahil) sonra başlayıp biten işler ile ilgili olarak Tebliğ ekinde bulunan yeni oranlar esas alınmak suretiyle işlem yapılacaktır.
Diğer taraftan, Tebliğ eki asgari işçilik oranlarını gösterir listede, bazı işkollarının asgari işçilik oranları eski oranlara göre düşmüş, bazıları ise yükselmiş olduğundan, Tebliğin yayımlandığı 29.09.2005 tarihinden önce başlayıp biten veya bu tarihten önce başlayıp sonraki bir tarihte biten/bitecek olan işlerle ilgili olarak Kurumca yapılmış olan işlem kesinleşmemiş olmak kaydıyla, yapılan işe uygun asgari işçilik oranı hem 16-192 Ek sayılı Genelge eki listede, hem de Tebliğ eki listede mevcut ise, her iki listedeki oranlar kıyaslanarak düşük olan orana göre işlem yapılacaktır.
Buna karşılık, 16-192 Ek sayılı Genelge eki listedeki oranlar dikkate alınarak hesaplanan prim borcu tahsil edilmiş veya yapılan tebligat üzerine yasal süre olan bir ay içerisinde itiraz edilmeyerek yapılan işlem idari aşamada kesinleşmiş ise, bu işlerle ilgili olarak yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığının tespiti amacıyla yeni bir ön değerlendirme veya araştırma işlemi yapılmayacaktır.
Ön değerlendirme veya araştırma işlemi sonucunda hesaplanan prim borcu tebliğ edilmemiş veya tebliğ edildiği halde Kurumumuza itiraz edilmiş ya da yapılan itirazlar üzerine Ünite itiraz komisyonlarınca verilen kararlar henüz işverenlere tebliğ edilmemiş veya tebliğ edilmekle beraber bir aylık dava açma süresi dolmamış ise, bu haller kesinleşmemiş işlem olarak değerlendirilecektir.
III- TEBLİĞDE ASGARİ İŞÇİLİK ORANLARI BULUNMAYAN İŞLER:
Tebliğ eki listede oranları bulunmayan işler veya akreditif bedeli ödenmek ya da ihale bedeli dışında kısmen veya tamamen malzeme verilmek suretiyle yaptırılan işlere ait asgari işçilik oranları, Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtildiği gibi anılan Komisyonca tespit edilecektir. Ayrıca oranı belli olmayan işler hakkında Üniteler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler veya Yeminli Mali Müşavirler ya da Sigorta Müfettişlerince yapılacak işlemlerde Tebliğ eki listede benzer bir iş için belirlenmiş olan oran dikkate alınmayacaktır.
Bu durumlarda, asgari işçilik oranları, daha önce olduğu gibi, tespite konu işe ait son hak ediş raporu, hak ediş raporu düzenlenmeyen anahtar teslimi, yap-işlet-devret veya yap-işlet suretiyle ihale edilen işler ve benzer işlerde yüklenici tarafından idareye verilen ve kabul edilen teklif, teknik döküman, analizler, maliyet bedelleri, teklif birim fiyat cetvelleri ve mahal listeleri, işe ait sözleşmenin ilgili bölümleri, diğer teknik ve mali dökümanların, idarece malzeme verilmiş olup olmadığının, verilmiş ise verilen malzemenin cinsi, miktarı ve sözleşme yılı fiyatlarıyla toplam bedelini gösteren iş bitirme belgesi, gerekiyorsa işin sözleşmesinin aslı veya idarece ya da aslı görülmek suretiyle Ünitelerimizce onaylı fotokopileri, gerekli diğer belgelerle birlikte Asgari İşçilik Tespit Komisyonuna intikal ettirilmek üzere Genel Müdürlüğümüze (Sigorta Primleri Daire Başkanlığına) gönderilecektir.
IV- KOMİSYONCA BELİRLENEN ORANLARIN İŞVERENLERE TEBLİĞİ VE İTİRAZ:
Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca dosya bazında tespit edilerek Ünitelerimize bildirilecek olan asgari işçilik oranları, öncelikle bir örneği ilişikte gönderilen tebligat ile işverenlere 7201 sayılı Tebligat Kanununa istinaden (tebliğ zarfı düzenlenerek) tebliğ edilecek (Ek:2) ve söz konusu oranlara işverenlerce tebliğ tarihinden itibaren bir aylık süre içerisinde itiraz edilmemesi veya asgari işçilik oranının kabul edildiğinin bildirilmesi halinde, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 38 ve 39 uncu madde hükümleri ile 16-318 Ek sayılı Genelge dikkate alınarak işlem yapılacaktır.
İşverenlerin tebliğ edilen asgari işçilik oranlarına, tebliğ tarihinden itibaren bir aylık süre içinde Üniteye itiraz etmeleri halinde ise, durum, anılan Komisyonca incelenmek üzere yeniden ve varsa yeni bilgi ve belgelerle birlikte Genel Müdürlüğümüze aktarılacak ve itiraz üzerine Üniteye bildirilecek olan Komisyon kararının sonucu, yine 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre işverenlere tebliğ edilecektir. Ancak, itiraz üzerine işverenlere ikinci kez yapılacak bu tebligat bilgilendirme amaçlı olacağından, yeni bir itiraz süresi verilmeksizin 16-318 Ek sayılı Genelgenin ilgili bölümlerinde yapılan açıklamalar çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır.
İşverenlerin, asgari işçilik oranına yapacakları itirazlara ilişkin dilekçeleri şekle tabi olmayacaktır. Öte yandan, bu dilekçelerin taahhütlü, iadeli taahhütlü veya Acele Posta Servisi yoluyla gönderilmesi halinde, postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecek, adi posta yoluyla yapılan başvurularda ise, dilekçelerin Kurumumuz kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınacaktır. Bir aylık süre geçirildikten sonra yapılacak itirazlar dikkate alınmayacaktır.
İşverenler, kendilerine tebliğ edilen asgari işçilik oranlarına ancak bir kez itiraz edebileceklerinden, birden fazla itiraz ettikleri takdirde Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesi uyarınca bu itirazları reddedilecektir.
İşverenler, itirazları hakkında Komisyonca karar verilinceye kadar itirazlarından vazgeçebileceklerdir. Vazgeçme, Ünitelerimize verilecek dilekçe ile veya bu husustaki beyanlarının tutanak ile tespiti suretiyle yapılabilecektir. Vazgeçme halinde, itiraz eden, kendisine tebliğ olunan karara münhasır olmak üzere itiraz hakkını kaybetmiş sayılacaktır.
“Araştırma” işlemi yapılacak işlere ait asgari işçilik oranlarının Tebliğ eki listede mevcut olması durumunda, bu oranlar işverenlere tebliğ edilmeyecektir. Ancak, Ünitelerimizce yapılacak “araştırma” işlemi sonucunda Kurumumuza yeterli işçilik bildirilmemiş olduğu anlaşılan işyerlerinden dolayı fark işçilik üzerinden hesaplanacak prim borcu işverenlere tebliğ edilirken, işin asgari işçilik oranının da yer aldığı “Hesap Cetveli” nin bir nüshası tebligata eklenecek (Ek:3) böylece hesaplamada dikkate alınmış olan asgari işçilik oranının işverenlere bildirilmesi sağlanacaktır.
V- YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN MEVZUAT:
1- 07.03.1995 tarihli, 16-105 Ek sayılı Genelgenin 1 inci maddesi,
2- Bu genelgenin “II-ÇEŞİTLİ İŞKOLLARININ ASGARİ İŞÇİLİK ORANLARI” başlıklı bölümünde yapılan açıklamalar saklı kalmak kaydıyla, 03.09.1999 tarihli, 16-192 Ek sayılı Genelge,
29.09.2005 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgi edinilmesini ve buna göre işlem yapılmasını rica ederiz.
Ek: 1- Tebliğ metni ve eki
2- Yazı örneği( 2 adet)
Celal ÖZCAN Sait ERSOY
Daire Başkanı G. Genel Müdür
Kurum Başkanı V.