Levent Gençyürek
Maliye Başmüfettişi
9 Eylül Üniversitesi İşletme Fak. Öğretim Görevlisi
[email protected]
Vergide Küçük Notlar
Eşe Ait Otomobilin Masrafları Gider Yazılabilir mi?
Binek otomobile ait giderlerin vergiye tabi kazancın tespitinde gider olarak gösterilebilmesi için otomobilin işletme tarafından kiralama yoluyla edinilmesi veya işletmenin aktifinde kayıtlı olması yanında işte kullanılması da gerekmektedir. Dolayısıyla işletmeye dahil olmayan eşe ait otomobil için yapılan (benzin, bakım, tamir vb.) giderlerin safi kazancın tespitinde gider olarak kaydedilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ancak, eşe ait olan aracın yapılacak bir sözleşme ile işletmeye kiralanması ve işletmede kullanılması durumunda kira giderleri yanında taşıtla ilgili tüm masraflar ticari kazancın tespitinde dikkate alınacaktır.
Bağkur Maaşları Haczedilebilir mi?
Kamuya ait alacakların takip ve tahsilini düzenleyen 6183 Sayılı Kanuna göre, emeklilik aylıkları, sigorta ve emeklilik sandıkları tarafından bağlanan gelirlerin vergi vb. kamu borçları nedeniyle kısmen haciz edilmesi mümkündür. Ancak, bu şekilde haciz yapılacak miktar bu gelirlerin üçte birinden çok dörtte birinden az olamayacaktır. Ancak, Bağ-Kur Kanununun 67 inci maddesi uyarınca Bağ-Kur tarafından bağlanan aylıkların haciz veya başkasına devir ve temliki mümkün olmadığından kamu borçları için Bağ-Kur dan bağlanan aylıklar haciz edilemez.
İhbar Tazminatı Ücret Olarak mı Değerlendirilir?
Süresi belirli olmayan sürekli hizmet akitlerinin İş Kanunu’nun 13. maddesinde belirtilen esaslara uyulmadan sona erdirilmesi halinde işçinin işine son veren işveren tazminat ödemek durumunda kalmaktadır. Bu şekilde ödenecek tazminat uygulamada “ihbar tazminatı” olarak adlandırılmaktadır. Gelir Vergisi Kanunda, evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatlerin de ücret sayılacağı belirtilerek ücretin tazminat veya başka adlar altında ödenmiş olmasının onun mahiyetini değiştirmeyeceği ifade edilmiştir. Buna göre, hizmet akdine dayalı olarak çalıştırılan personele işveren tarafından ödenen ihbar tazminatları, Gelir Vergisi Kanunu uyarınca ücret olarak değerlendirilip ücret bordrosunda diğer ücretleri ile birleştirilerek gösterilecek ve işverence kesintiye tabi tutularak vergilendirilecektir.
Kredi Kartı İle Yapılan Satışlarda Fatura Kimin Adına Kesilir?
Perakende olarak kredi kartı ile yapılan satışlarda malı satın alan kişi ile ödemeyi yapan kişi farklı olabilmektedir. Vergi Usul Kanununa göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludurlar. Ancak, bu sorumluluk nihai tüketicilere yapılan satışlarda söz konusu değildir. Buna göre, perakende satışlarda satıcı, ödeme kredi kartı ile başkası tarafından yapılsa da nihai tüketicinin beyanını esas alarak malı satın alan adına faturayı düzenleyecektir. Kredi kartı sahibi ile fatura adına kesilenin aynı kişi olması şartı yoktur.
İşyeri Kirasına İlişkin Vergi Kimin Tarafından Ödenir?
Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca, işyeri kiralamalarında kiracıların işyeri sahibinin gelir vergisine mahsuben stopaj yapıp bunu vergi dairesine işyeri sahibi adına yatırma sorumlulukları bulunmaktadır. Buna göre, kiracının yaptığı vergi kesintisini vergi dairesine ödememesi halinde bu verginin işyeri sahibinden aranılması mümkün değildir. Dolayısı ile, kiracı tarafından sorumlu sıfatıyla kesilmesi zorunlu bulunan kira stopajlarının beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda bu vergiler için mülk sahibine gidilmesi veya haciz işlemi yapılması yasal olmayacaktır.