Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Uzlaşma Tarhiyat Özelge – B.07.0.GEL.0.40/4001-115

T.C.

Maliye Bakanlığı

Gelirler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.07.0.GEL.0.40/4001-115

Tarih: 20.04.2005- 17574

Konu:

…………. VALİLİĞİ

(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü’ne)

İLGİ: a-) ……….. tarih ve ……… sayılı yazımız. b-) ………. tarih ve ……….. sayılı yazınız.

İlgi yazınız ve eklerinin incelenmesinden ………. Vergi Dairesi Müdürlüğü mükelleflerinden ……………’un, 2000 yılında elde ettiği dövize, altına, veya başka bir değere endeksli DTHB faiz gelirini beyan etmemesi üzerine hakkında düzenlenen basit rapora dayanılarak yapılan tarhiyatların ve kesilen cezaların uzlaşmaya konu edildiği, Defterdarlığınızla yapılan yazışma neticesinde ise ……….. Bankası’ndan alınan belgelerden söz konusu menkul sermaye  iradının TL cinsinden olduğu anlaşılmış olup, konu hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Ek 1-Î2. maddelerinde uzlaşmaya ilişkin hükümler yer almış olup, Ek 1. maddesinde ikmalen. re’sen veya idarece tarh edilen vergi ve bunlara ilişkin cezalar hususunda idare ile mükellefin uzlaşabileceği esasına yer verilmiştir. Ek 6.maddesinde ise uzlaşma tutanaklarının kesin olduğu, mükellef veya adına ceza kesilenin üzerinde uzlaşılan ve tutanakla tespit olunan hususlar hakkında dava açamayacağı ve hiçbir mercie şikayette
bulunamayacağı hükme bağlanmıştır.

Ancak, vergi sistemimizde “hata üzerinden vergi alınmaması” esası açık bir şekilde benimsenmiş olup, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 116. 117 ve 118 inci maddelerinde belirtilen vergi hatalarının düzeltme hükümleri çerçevesinde düzeltilmesine imkan tanınmıştır. Bu nedenle;

-Vergi mevzuuna girmeyen veya vergiden muaf olanlara yapılmış olan tarhiyatların

-Vergiye tabi olmamaları gerekenler adına yapılan tarhiyatların,

– Aynı vergilendirme dönemi için yapılan mükerrer tarhiyatların

uzlaşmaya mevzuu edilmiş ve üzerinde uzlaşılmış olması ve bu hatalı durumun da uzlaşma sırasında dikkate alınmamış olması hallerinde, söz konusu hataların 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltme hükümleri çerçevesinde düzeltilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ödevlinin elde ettiği faiz gelirine ilişkin hazine bonosunun herhangi bir değere endeksli olmayıp TL cinsinden olduğu belirtildiğinden, indirim oranı uygulanması gerekmektedir. Bu durumda 2000 yılına ilişkin indirim oranının l’den büyük olduğu dikkate alındığında beyanname verilmeyecek olup, gerekli düzeltme işleminin yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini, gereğini ve durumun adı geçene de bildirilmesini rica ederim.

Exit mobile version