Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri / 4

Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri / 4

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Konusu : Mükelleflerin Ödeme Kaydedici Cihazlarını Yeni Türk Lirasına ve Yeniden Belirlenen KDV Oranlarına Göre Ayarlattırmaları.
Tarihi : 04/01/2005
Sayısı : ÖKC-4/2005-1
İlgili olduğu maddeler : 3100 Sayılı Kanun Madde 10

1- Giriş

Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 5. maddesine göre daha önce Bakanlığımızca onaylanan ve halen mükelleflerce kullanılmakta olan ödeme kaydedici cihazların Yeni Türk Lirasına uyarlanması konusunda yapılacak işlemler bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2- Mükelleflerin Cihazlarını Yeni Türk Lirasına Göre İşlem Yapacak Tarzda Düzenlettirmeleri

3100 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre daha önce Bakanlığımızca onaylanan ve halen mükelleflerce kullanılmakta olan ödeme kaydedici cihazlardan Yeni Türk Lirasına göre işlem yapacak tarzda düzenlenebileceklerin marka ve modelleri ile bu cihazları üreten veya ithal eden firmalar ekteki listede gösterilmiştir.

İleride herhangi bir sıkışıklık yaşanmaması bakımından, ellerinde ekli listede marka ve modelleri gösterilen ödeme kaydedici cihazlar bulunanların, bu cihazlarını bir an önce ilgili firmaların yetkili servislerine başvurarak Yeni Türk Lirasına göre işlem yapacak tarzda düzenlettirmeleri gerekmektedir.

Mükelleflerin anılan düzenleme işlemlerini, 60 Seri No.lu Genel Tebliğde de açıklandığı şekilde ve en geç 31/03/2005 tarihine kadar tamamlamış olmaları şarttır.

Diğer taraftan, 3100 sayılı Kanun kapsamına girmeleri sebebiyle ödeme kaydedici cihaz alan ancak, birden fazla cihaza sahip olma, sonradan mecburiyet dışı bırakılma, bütün satışları için kanunen fatura düzenleme zorunluluğunda bulunma vb. sebeplerle cihazlarını kullanmayan mükellefler de söz konusu cihazlarını yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde Yeni Türk Lirasına göre işlem yapacak tarzda düzenlettireceklerdir.

3-Teknik veya Sair Nedenlerle Düzenlenemeyen Ödeme Kaydedici Cihazların Durumu

Ekli listede yer almayan (teknolojik ve ekonomik ömrünü tamamlamış bulunan dolayısıyla Yeni Türk Lirasına uyumlu hale getirilemeyen) ödeme kaydedici cihazlara sahip olan mükellefler, bahse konu cihazlarının yerine Yeni Türk Lirasına uyumlu cihaz alacaklar, eski cihazlarını ise 60 Seri No.lu Genel Tebliğin 4 üncü bölümünde açıklanan esaslar çerçevesinde hurdaya ayıracaklardır.

Şu kadar ki mükelleflerin yeni bir ödeme kaydedici cihaz almaları şartıyla Yeni Türk Lirasına uyumlu hale getirilebilen cihazlarını da hurdaya ayırmaları mümkün bulunmaktadır.

4- Katma Değer Vergisi Oranı Değişen Mal ve Hizmet Teslimleri Hakkında Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanan Mükelleflerin Yapacakları İşlemler

Bilindiği üzere, 29/12/2004 tarih ve 25685 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2004/8301 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı mal ve hizmet teslimlerine uygulanan katma değer vergisi oranları yeniden belirlenmiş bulunmaktadır.

Ödeme kaydedici cihaz kullanan mükellefler cihazlarının katma değer vergisi oranı değişen mal ve hizmet satışlarıyla ilgili departmanlarını en geç 31/01/2005 tarihine kadar yeni belirlemeye uygun olarak ayarlayacaklar veya ayarlatacaklardır.

Ayarlama işlemi cihaz kullanma kılavuzlarından yararlanılarak mükellefler tarafından veya yetkili teknik personel aracılığıyla cihaz mühürü sökülmeden tuşlarına basılmak suretiyle gerçekleştirilecektir.

Söz konusu ayarlama işlemi yapılıncaya kadar mükellefler katma değer vergisi oranı değişen mal ve hizmet satışlarını Vergi Usul Kanununa göre düzenleyecekleri fatura veya perakende satış fişleri ile belgelendireceklerdir.

Duyurulur.

Osman ARIOĞLU
Bakan a.
Gelirler Genel Müdürü
Exit mobile version