Okul Kantinlerinin Okul Aile Birliklerince İşletilmesi
Levent GENÇYÜREK
Yeminli Mali Müşavir
[email protected]
5072 Sayılı Kanun ile Dernek ve Vakıfların kamu kurum ve kuruluşlarının ismini alamayacakları, bu kurum ve kuruluşların hizmet binalarında faaliyet gösteremeyecekleri ve bu kuruluşlara ait araç ve gereçleri kullanamayacakları hüküm altına alındığından Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlardaki büfe, kantin ve çay ocaklarının Milli Eğitim Vakfına kiralanması uygulaması sona ermiştir.
Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan 15.03.2004 tarihli protokol uyarınca mülkiyeti hazineye ait olup Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlardaki kantin, büfe, yemekhane, çay ocağı, açık alan, salon vb. yerler okul aile birlikleri tarafından işletilecek veya bunlar tarafından kiraya verilmek suretiyle işlettirilecektir. Okul aile birliğinin talebi üzerine okulun bulunduğu yerdeki defterdarlık veya mal müdürlüğü Devlet İhale Kanununa göre pazarlık usulü ile kiralama işlemini gerçekleştirecektir. Uyulacak esas ve usuller 16.03.2004 tarih ve 277 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile açıklanmıştır.
Okul aile birlikleri kiraladıkları büfe, kantin, salon, çay ocağı, açık alan vb. yerleri kendileri işletebilecekleri gibi üçüncü kişilere kiraya da verebileceklerdir. Söz konusu yerlerin okul aile birliklerince işletilmesi halinde elde edilen gayri safi hasılatın % 1’i, üçüncü kişilere kiraya verilmesi durumunda ise okul aile birliğince elde edilecek olan gayri safi gelirin % 3’ü hazinin payı olarak ilgili defterdarlık veya mal müdürlüğüne ödenecektir.
Hazine payı ödendikten sonra kalan tutar ise okulun eğitim ve öğretim faaliyetlerinin daha iyi yürütülebilmesi için gerekli harcamaları karşılamak için kullanılabilecektir. Süresinde ödenmeyen hazine payı aylık % 4 gecikme zammı hesaplanarak tahsil edilecek olup hazine payının ödenmesinden okul yöneticileri ve okul aile birliklerinin yönetim kurulu başkan ve üyeleri sorumlu olacaktır.
Sayılan yerler okul aile birliklerince işletilsin veya işlettirilsin ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) kullanılması zorunludur. Yazar kasanın teknik sebepler, elektrik kesintisi vb. durumlarda kullanılamaması durumunda fatura veya perakende satış fişi düzenlenecektir. Söz konusu yerleri işleten okul aile birliği veya üçüncü kişilerin vergi kanunları gereğince kaçakçılık sayılan fiilleri (sahte fatura düzenleme veya kullanma, defter kayıtlarını tahrif etme vb.) işledikleri kesinleştiği takdirde kira sözleşmesi fesh edilecektir.
Okul aile birliklerince işletilen veya işlettirilen yerlerde istihdam edilecek kişilerin,alanlarında mesleki ve teknik orta öğretim diploması, serfika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık ve işyeri açma belgelerinden birisine sahip olması gerekmektedir. İşletme hakkı verilen yerler genişletilemeyecek ve kiralama amacı dışında kullanılamayacaktır. Okul ve kurumlarda bulunan ve yukarıda saymış olduğumuz yerlerin okul aile birliklerince işletilmesi talep edilmez ise bu yerler ilgili mal müdürlüğü veya defterdarlık tarafından kiraya verilecek ve kira geliri genel bütçeye gelir kaydedilecektir.
Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Vakfı arasında düzenlenen kira sözleşmeleri, ayrıca Milli Eğitim Vakfı ile müstecir arasında düzenlenmiş olan sözleşmeler 15.03.2004 tarihinde sona ermiş sayılacaktır. Okul aile birliği ile Milli Emlak birimleri arasında sözleşme düzenleninceye kadar geçecek süre için belirlenecek bedeller tahsil edilerek, genel bütçeye irat kaydedilecektir.