Belge Olmadan Gider
Levent GENÇYÜREK
Yeminli Mali Müşavir
Vergi kanunlarına göre esas kural mükellefler tarafından işle ilgili olarak yapılan ve ticari, mesleki v.b kazançların belirlenmesinde elde edilen kazançtan indirilecek olan giderlerin vergi kanunlarında niteliği belirlenmiş fatura, yazar kasa fişi, perakende satış fişi, gider pusulası v.b yazılı bir belge ile tevsik edilmesidir. Ancak, Vergi Usul Kanunu‘nun 228 inci maddesi uyarınca, belge alımının mümkün olmadığı veya Türk örf ve adetlerine göre belgelendirilmesi söz konusu olmayan bazı harcamaların ticari, serbest meslek kazancı v.b tespitinde gider olarak yazılması mümkündür. Bu harcamalara örnek olarak otoyol, banliyo treni, vapur, dolmuş ve otopark ücretleri ile verilen bahşişler gösterilebilir.
Bu tür belgesiz harcamaların gider yazılabilmesi için hazırlanan masraf listesinde harcamanın ne zaman ve ne için yapıldığının belirtilmesi gerekir. Ayrıca, karşılığında belge alınamayan bu giderlerin gerçek miktarları üzerinden kayıtlara geçirilmesi ve miktarlarının işin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması şarttır.
Mükellefin yapmış olduğu iş ile ilgisi bulunmayan veya yapılan işin özelliğine göre çok yüksek tutarda olan harcamaların bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün değildir. Sözgelişi,bir yıllık işle ilgili giderleri toplamı 10 milyar lira olan mükellefin bu tutarın 5 milyar lirasının belgesiz giderlerden oluşması veya bayilerle birlikte organize edilen yemeğin bedelinin 700 milyon lira olmasına rağmen bahşiş olarak 400 milyon ödenerek bunun gider yazılması vergisel açıdan kabul edilebilir bir durum olmayacaktır.