Apartman Yönetiminin Elde Ettiği Faizler
Levent GENÇYÜREK
levent.gencyurek@atlasymm.com.tr
Yeminli Mali Müşavir
Ekonomik ve sosyal gelişmeler yanında nüfus artışının da etkisi ile büyük şehirlerde yaşayan insanların önemli bir kısmı apartman ve sitelerde ikamet etmektedir. Isınma, elektrik, su, kapıcı ve bahçıvan gibi giderleri karşılamak amacıyla kat maliklerinden toplanan tutarların özellikle metropol il ve ilçelerde büyük rakamlara ulaşması beraberinde ekonomik ve vergisel yükümlülükleri de gündeme getirmektedir.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19 uncu maddesinde, kat maliklerinden her birinin aralarında başka tür bir anlaşma olmadıkça kapıcı, kaloriferci, bahçıvan, bekçi vb giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılmakla yükümlü oldukları, 34 üncü maddesinde, kat maliklerinin ana gayrimenkulun yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye (yönetici) veya üç kişilik bir kurula (Yönetim Kurulu) verebilecekleri ve ana gayrimenkulun sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü var ise yönetici atanmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.
Anılan kanunun 35’nci maddesinde ise, yöneticinin gayrimenkulun yerel yönetim işleri ile korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri, asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta giderleri için, kat maliklerinden avans olarak uygun miktarda parayı toplayabileceği, topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere bankada hesap açtırabileceği hükme bağlanmıştır.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre, tüzel kişiliği olmayan ve kâr amacı gütmeksizin toplumsal bir görevi yerine getiren site veya apartman yönetimi tarafından kat mülkiyeti kanununda sayılan çeşitli hizmetlerin sağlanması amacı ile malik veya kiracılardan gider veya avans adı altında toplanan paraların apartman yönetimi adına açılan hesap yoluyla bankalarda değerlendirilmesi sonucu elde edilen faiz ve repo kazançlarından gelir vergisi kesintisi yapılmaz. Söz konusu hesabın gerçekte apartman yönetimine ait olduğu yönetimce tasdik edilmiş malik veya kiracılara ilişkin bir liste ile belgelendirilecektir. Bu uygulama birlikte yaşamanın getirdiği bazı zorunlu giderlerin karşılanması konusunda apartman ve site sakinlerine sağlanmış bir destek olarak değerlendirilmelidir.
Site veya apartman yönetim ihtiyaçları için gider veya avans adı altında toplanan paraların apartman yönetimi yerine apartman yöneticisi veya bir başka gerçek kişi adına açılmış hesapta değerlendirilmesi halinde bu tür hesaplara yürütülecek faiz ve repo kazançlarından Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesine göre hesabın açıldığı bankaca kesinti yapılarak vergi dairesine yatırılacaktır. Ayrıca, site veya apartman yönetimi tarafından ortak hizmetlerin görülebilmesi için kat maliklerinden toplanan aidat ve avanslara ait paraların bankaya yatırılması sırasında hesabın yönetici veya bir başka gerçek kişi adına açılmış olması halinde bu kişilerin vergi kimlik numaralarını ibraz etmeleri, site veya apartman yönetimi adına açılacak hesaplar için ise yönetim adına alınacak vergi kimlik numarasının kullanılması gerekmektedir.