Levent Gençyürek
Maliye Başmüfettişi
İzmir Defterdar Yardımcısı
EMLAK VERGİSİNDE SON GÜN
Emlak Vergisi Kanununa göre bina,arazi ve arsalara ilişkin tahakkuk eden emlak vergisi birinci taksiti Mayıs ayı ikinci taksiti ise Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki eşit taksitte ödenmektedir. Ödenecek emlak vergisinin hesabında bina, arazi veya arsanın ilgi belediyelerce belirlenmiş olan vergi değeri esas alınmaktadır. Her yıl emlak vergi değerleri yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırıldığından 2004 yılında ödenecek emlak vergisinin hesabında 2003 yılına ilişkin emlak vergisi değerlerinin yüzde 14.25 oranında artırılması suretiyle bulunan değer esas alınacaktır.
Emlak Vergisi Kanununa göre bina, arsa ve arazilerin emlak vergisi belirlenmiş olan vergi değerine konut ve arazilerde binde 1, arsalarda ise binde 3 oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak olup bu oranlar büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan bina, arsa ve araziler için iki kat artırılmış olarak; konut ve arazilerde binde 2, arsalarda ise binde 6 olacaktır.
Buna göre,2003 yılında İzmir Karşıyaka da bulunan ve emlak vergi değeri 40 Milyar TL olan bir konutu için % 2 oranı dikkate alınarak 80 Milyon TL emlak vergisi ödeyen bir kişi, 2004 yılında emlak vergi değerinin artırılması sonucu bulunan 45 Milyar 700 Milyon TL (40 Milyar X % 14.25) üzerinden hesaplanan 91 Milyon 400 Bin TL sını ilk taksiti Mayıs sonuna kadar olmak üzere iki taksitte ödeyecektir. Daha basit bir hesaplama yapılmak istenirse geçen sene ödenen emlak vergisi % 14.25 oranında artırılırsa bu sene ödenecek olan emlak vergisi bulunmuş olacaktır.
Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca Türkiye sınırları içersinde 200 m2 yi geçmeyen tek konutu bulunan, herhangi bir yerde ücretli olarak çalışmayan ve hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlere ait konutlara ait emlak vergisi Bakanlar Kurulunca 2004 yılı için sıfır olarak belirlenmiştir. Yapılan düzenlemeye göre; ticari, zirai, serbest meslek kazancı, banka faizi, kira, hisse senedi kar payı vb. dolayısıyla herhangi bir geliri bulunmadığı gibi herhangi bir yerde de ücretli olarak çalışmayan (işsiz) kişiler sahip oldukları tek konutun büyüklüğü 200 m2 yi aşmıyor ise bu konut için 2004 yılında emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
Hiçbir geliri olmadığını beyan eden mükelleflerin, 200 m 2 yi geçmeyen tek konut için emlak vergisi ödememeleri için ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına, T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden aktif sigortalı bulunmadıklarına dair alacakları belgeleri, belediye gelir müdürlüklerinden temin edecekleri form ekinde 31 Mayıs 2004 tarihi mesai saati bitimine kadar ilgili belediyelere vermeleri gerekmektedir.
Hiçbir geliri olmadığını beyan eden “Yeşil Kart” a sahip olanların yukarıda sayılan sosyal güvenlik kurumlarından alacakları aktif sigortalı olmadıklarına dair belge yerine, sahip oldukları “Yeşil Kart”ın bir örneğini ilgili belediyelere vermeleri yeterli bulunmaktadır. Hiçbir geliri olmadığını beyan etmek suretiyle yukarıda belirtilen belgeleri en geç 31 Mayıs 2004 mesai saati bitimine kadar ilgili belediyeye veren mükelleflerin bu beyanları ve verdikleri belgeler belediyelerce kabul edilecek ve mükelleflerin 200 m2’yi aşmayan tek konutları için 2004 yılında emlak vergisi alınmayacaktır.
Emlak vergileri bina, arsa veya arazinin bulunduğu yerdeki belediye gelir müdürlükleri veznelerine yatırılabileceği gibi posta çeki kullanılmak ve belediyenin çek hesap numarası yazılmak suretiyle Türkiye’nin herhangi bir PTT şubesinden de ödenebilecektir. Mayıs ayının son günü mesai saati bitimine kadar posta çeki ile ödenmesi durumunda da vergi zamanında ödenmiş olacaktır.
2004 yılı için belirlenen emlak vergisinin yarısı olan ilk taksitin Mayıs ayının son günü olan Pazartesi mesai saati bitimine kadar belediye veya PTT kanalıyla ödenmemesi durumunda geciken günler için aylık % 4 üzerinden gecikme zammı hesaplanacaktır.