MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
Tarihi : 07.01.2004
Sayısı : DV-2/2004-1/Geçici Görev Yolluğu Bildirimi ve Sürekli Görev
İlgili olduğu maddeler : 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “IV.Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün; (2) numaralı fıkrasının (b) bendi, 5035 sayılı Kanunun 29’ uncu maddesinin (b),(c),(d),(e) fıkraları.
1 – Giriş
Resmi dairelere görevli kişiler tarafından verilen geçici görev yolluğu bildirimi ve sürekli görev yolluğu bildirimlerinden damga vergisi alınıp alınmayacağı hususu bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
2-Yasal Düzenleme
5035 sayılı Kanun ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun “IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün (2) numaralı fıkrası yeniden ve ayrıntılı bir şekilde düzenlenerek, fıkra metninde yer alan kağıtlara ilişkin vergi miktarları özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile ilgili yapılan düzenlemelere göre yeniden aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
b) Kanun hükümlerine göre resmi dairelere verilen diğer beyannameler:
1. Yıllık gelir vergisi beyannameleri(15.000.000 TL.)
2. Kurumlar vergisi beyannameleri (20.000.000 TL.)
3. Muhtasar beyannameler (10.000.000 TL.)
4. Katma değer vergisi beyannameleri (10.000.000 TL.)
5. Diğerleri (10.000.000 TL.)
c) Belediyelere verilen beyannameler(8.000.000 TL.)
d) Sosyal Sigortalar Kurumuna verilen (8.000.000 TL.)
sigorta prim bildirgeleri
e) Gümrük idarelerine verilen beyannameler (20.000.000 TL.)
Beyanname ve bildirgelerin internet ortamında gönderilmesi halinde, yukarıda belirtilen miktarları her bir beyanname ve bildirge itibariyle ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
3-Geçici Görev Yolluğu Bildirimi ve Sürekli Görev Yolluğu Bildirimlerinde Damga Vergisi Alınıp Alınmayacağı
Kişiler tarafından mükellefiyetlerinden kaynaklanan beyannamelerin resmi dairelere verilmesi nedeniyle 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun ilgili maddesi yeniden düzenlenmiş ve bu madde kapsamında kanun hükümlerine göre resmi dairelere verilen beyannameler, belediyelere verilen beyannameler, Sosyal Sigortalar Kurumuna verilen sigorta prim bildirgeleri, gümrük idarelerine verilen beyannameler ile ödenecek damga vergisi tutarları belirtilmiştir. Yapılan bu değişiklik ile gerçek ve tüzel kişilerin, kanunlardan doğan mükellefiyetleri dolayısıyla vermek zorunda oldukları beyanname ve bildirgelere ilişkin damga vergisi yeniden düzenlenmiştir.
Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği çerçevesinde verilen ve 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “IV – Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün (2) numaralı fıkrasının (b) bendinin 5. Diğerleri fıkrasına göre vergilendirilmekte olan geçici görev yolluğu bildirimi ve sürekli görev yolluğu bildirimlerinin mükellefiyetle ilgili bir beyanname olmayıp, kamu görevinin yerine getirilmesi nedeniyle yapılan giderleri tahsil edebilmek amacıyla verilen bir bildirim olması, dolayısıyla bir mükellefiyetin yerine getirilmesi mahiyetini taşımadığından, yukarıda belirtilen beyannameler kapsamında değerlendirilmemesi ve 01.01.2004 tarihinden itibaren damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.
Kemal UNAKITAN |
Maliye Bakanı |