Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Profesyonel Futbol Müsabakaları Temsili ve Milli Müsabakalar Hasılatının Dağıtımına Dair Talimat

Profesyonel Futbol Müsabakaları

22 Temmuz 2003 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25176

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığından :

BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

AMAÇ

MADDE 1- Bu Talimat, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen resmi ve özel profesyonel her türlü futbol müsabakalarında ve yurt içindeki temsili ve milli futbol müsabakalarında bilet satışlarından elde edilen hasılatın hesap ve dağıtımına ilişkin ilkeleri ve kuralları belirlemek amacı ile düzenlenmiştir.

KAPSAM

MADDE 2- Bu talimat, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen resmi ve özel profesyonel her türlü futbol müsabakalarını ve yurt içinde düzenlenen temsili ve milli futbol müsabakalarını kapsar.

DAYANAK

MADDE 3- Bu Talimat, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un 30, Türkiye Futbol Federasyonu’nun Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Ana Statüsü’nün 69 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

TANIMLAR

MADDE 4- Bu Talimattaki;

a) Federasyon : Türkiye Futbol Federasyonu’nu

b) Bölge Müdürlüğü ve Temsilciliği : Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüklerini ve Temsilciliklerini

c) Genel Müdürlük : Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nü

d) İl Müdürlüğü : Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nü

e) Müsabaka : Resmi, Özel , Profesyonel, Temsili, Milli Futbol Müsabakalarını

f) Kulüp : Futbol dalında faaliyeti bulunan, mevzuata uygun olarak kurulmuş ve federasyonca tescil edilmiş dernek veya şirketleri ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

UYGULAMA ESASLARI

MADDE 5- Federasyon tarafından düzenlenen Profesyonel Futbol Müsabakalarında stad kiralanması halinde resmi ve özel profesyonel futbol müsabaka hasılat işlemleri;

A) Bilet Satışlarından elde edilen hasılattan,

a) Brüt hasılatın %10’u federasyon payı olarak iki iş günü içerisinde ev sahibi kulüp tarafından federasyon hesabına yatırılır.

b) Brüt hasılat matrah kabul edilerek hesaplanan Katma Değer Vergisi, ilgili kulüp tarafından bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edilir ve ödenir.

c) Hakem, gözlemci tazminat ve yollukları Federasyon tarafından düzenlenecek esaslar dahilinde ilgililere maçtan önce kiralayan ev sahibi kulüp tarafından ödenir.

d) Kapı – Gişe kontrol ve stad görevlileri ücretleri ilgililere kiralayan ev sahibi kulüp tarafından ödenir.

e) Stadı kiralayan kulüp hasılat dağıtım çizelgesini düzenleyerek iki iş günü içerisinde Federasyona göndermek zorundadır.

B) Aynı ilin takımları arasındaki müsabakalarda fikstüre göre ev sahibi olan takım stadı kiralamışsa, hasılatın dağıtımı (A) fıkrasındaki gibi uygulanır.

MADDE 6- Stad kiralanmaması halinde resmi ve özel profesyonel futbol müsabaka hasılatı işlemleri;

A) Bilet satışlarından elde edilen hasılattan;

a) Brüt hasılatın %10’u Federasyon payı olarak iki iş günü içerisinde federasyon hesabına yatırılır.

b) Brüt hasılat matrah olarak kabul edilerek hesaplanan Katma Değer Vergisi ilgili kulüp tarafından bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edilir ve ödenir.

c) Brüt hasılattan Federasyon payı ve Katma Değer Vergisi düşüldükten sonra kalan miktarın %18’i Genel Müdürlük payı olarak ilgili İl Müdürlüğü tarafından tahsil edilir.

d) Genel Müdürlük payı da ödendikten sonra kalan miktardan hakem, gözlemci, tazminat ve yollukları, kapı-gişe kontrol ve stad görevlileri ücretleri, bilet baskı giderleri ve varsa diğer giderler ödenir.

e) Kalan hasılatın (d) fıkrasında yazılı ödemeler için yetersiz kalması halinde giderler fikstüre göre ev sahibi olan kulüp tarafından karşılanır.

f) Hasılatın yeterli olması halinde tüm ödemeler düştükten sonra kalan meblağ fikstüre göre ev sahibi olan kulübe ödenir.

B) Aynı ilin takımları arasındaki müsabakalarda fikstüre göre ve sahibi olan takım stadı kiralamamışsa hasılatın dağıtımı A fıkrasındaki gibi uygulanır.

MADDE 7- Türkiye Kupası Müsabakalarında;

A) Türkiye Kupası müsabakalarında stad kiralama uygulaması yapılmaz.

B) Türkiye Kupası 1. Kademe müsabakalarında elde edilen brüt hasılattan;

a) Brüt hasılatın %10’u Federasyon payı olarak iki iş günü içersinde Federasyon hesabına yatırılır.

b) Brüt hasılat matrah kabul edilerek hesaplanan Katma Değer Vergisi’nin %60’ı deplasman yapan kulüp, %40’ı ev sahibi kulüp tarafından bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edilir ve ödenir.

c) Brüt hasılattan Federasyon payı ve Katma Değer Vergisi düşüldükten sonra kalan miktarın %18’i Genel Müdürlük payı olarak ilgili İl Müdürlüğü tarafından tahsil edilir.

d) Genel Müdürlük payı da ödendikten sonra kalan miktardan hakem, gözlemci tazminatları ve yollukları, kapı-gişe kontrol ve stad görevlileri ücretleri, bilet baskı giderleri ve varsa diğer giderler ödenir.

e) Kalan hasılatın (d) fıkrasında yazılı ödemeler için yetersiz kalması halinde giderlerin %60’ı deplasman yapan kulüp tarafından, %40’ı ev sahibi olan kulüp tarafından karşılanır.

f) Hasılatın yeterli olması halinde tüm ödemeler düştükten sonra kalan meblağın %60’ı deplasman yapan kulübe, %40’ı ev sahibi olan kulübe ödenir.

C) Diğer Kademelerde;

a) Brüt hasılatın %10’u Federasyon payı olarak iki iş günü içerisinde Federasyon hesabına yatırılır.

b) Brüt hasılat matrah kabul edilerek hesaplanan Katma değer Vergisi’nin %60’ı galip takım, %40’ı mağlup takım tarafından bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edilir ve ödenir.

c) Brüt hasılattan Federasyon payı ve Katma Değer Vergisi düşüldükten sonra kalan miktarın %18’i Genel Müdürlük payı olarak ilgili İl Müdürlüğü tarafından tahsil edilir.

d) Genel Müdürlük payı da ödendikten sonra kalan miktardan hakem, gözlemci tazminat ve yollukları, kapı-gişe kontrol ve stad görevlileri ücretleri, bilet baskı giderleri ve varsa diğer giderler ödenir.

e) Kalan hasılatın (d) fıkrasında yazılı ödemeler için yetersiz kalması halinde giderlerin %60’ı galip takım tarafından, %40’ı mağlup takım tarafından karşılanır.

f) Hasılatın yeterli olması halinde tüm ödemeler düştükten sonra kalan meblağın %60’ı galip takıma, %40’ı mağlup takıma ödenir.

MADDE 8- Kulüp, sahasında oynayacağı lig müsabakaları için bastıracağı bilet adet ve bedellerini en geç müsabakanın oynanacağı haftanın pazartesi günü Federasyon Genel Sekreterliğine bildirecektir. Federasyon onayından sonra bilet basımı yapılacaktır.

Kulüpler, müsabaka sonrası satılan bilet adedini Federasyona bildirecektir. Federasyon’un talebi halinde satılmayan biletlerin Federasyona ibrazı zorunludur. Bu sebeple, bir sezona ait biletlerin sezon sonundan itibaren iki ay süre geçene kadar kulüp tarafından muhafazası zorunludur.

Kulüp tarafından satılan kombine biletlerin adet ve bedelleri en geç sezonun ilk müsabakasından iki gün önce federasyona bildirilecektir. Bu bildirim her ay yenilenecektir.

Kulüpler, her müsabaka için kombine bilet ile giriş yapan izleyici sayısını ayrıca bildirecektir.

Kombine biletlerin satış bedellerine bakılmaksızın, her müsabaka için bu biletler ile giriş yapan kişi sayısının ilgili bölüm için belirlenen bilet bedeli ile çarpımı ile bulunacak tutar üzerinden Federasyon payı hesap ve tahsil edilir. Emsali olmayan bölümler için en yüksek bilet ücretinin iki katı hesaba esas alınır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

MADDE 9- Müsabakalara Federasyona bildirilmiş ve fiyatları Federasyonca onaylanmış bilet veya kombine bilet ile girilir. Stadlara biletsiz seyirci alınamaz.

MADDE 10- Bir müsabakada aynı kategorideki yerler için farklı bilet ücreti uygulaması yapılamaz. Aykırılık halinde bir kategori için uygulanan en yüksek bedel o kategoride bulunan tüm seyirciler için esas alınarak hesap yapılır.

MADDE 11- Müsabaka Biletleri;

A) Stadın kiralanması halinde Federasyon’un onayı alınarak biletler kulüp tarafından bastırılır.

B) Stadın kiralanmaması halinde İl Müdürlüğü tarafından bastırılan biletler kullanılır.

MADDE 12- Temsili ve milli müsabakalarda bilet satışı ve hasılatın dağılımı, Federasyon tarafından yapılır.

MADDE 13- Hasılat dağıtım çizelgesinin düzenlenmesi ve hasılatın ödenmesi;

Stadın kiralanması halinde, stadı kiralayan kulüp tarafından düzenlenerek iki iş günü içerisinde Federasyona gönderilir.

Stadın kiralanmaması halinde ilgili İl Müdürlüğü tarafından düzenlenerek iki iş günü içerisinde Federasyona gönderilir.

Hasılatlardan elde edilen Federasyon payları gerek kulüpler tarafından gerekse İl Müdürlükleri tarafından 3813 Sayılı Kanun gereği Federasyon hesaplarına yatırılır.

MADDE 14- Kulüplerin kullanımına verilmiş olan stadlar da hasılat dağıtım işlemleri stad kiralanmasında uygulanan sisteme göre (Madde 5) yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

SON HÜKÜMLER

MADDE 15- UEFA Kulüplerarası müsabakaları için bu talimat hükümleri aynen uygulanır. Bu müsabakalara ait Federasyon Hasılat Dağıtımı Çizelgesi ve UEFA Hasılat Dağıtımı Çizelgesi düzenlenir ve Federasyon ile UEFA hisseleri ayrıca ödenir.

MADDE 16- 3813 Sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş Görevleri Hakkında Kanun ve Ana Statü gereği Federasyon tarafından hazırlanan bu talimat yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

MADDE 17- Bu talimat hükümlerini Futbol Federasyonu yürütür.

Bu Talimat’ın yayımlanmasını müteakip, 3/8/2002 tarih ve 24835 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Profesyonel Futbol Müsabakaları, Temsili ve Milli Müsabakalar Hasılatının Dağıtımına Dair Talimat yürürlükten kaldırılmıştır.  25958/1/1-1

—————

MADDE 1 : Futbol Müsabaka Talimatı’nın 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 17 – Müsabakalara Federasyona bildirilmiş ve fiyatları Federasyonca onaylanmış bilet veya kombine biletle girilir. Bunun dışında herhangi bir belge ile müsabakalara seyirci alınamaz. Bir müsabakada aynı kategorideki yerler için farklı bilet ücreti uygulaması yapılamaz. Aksi halde Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanmakla beraber, kulübün bu şekilde sağladığı gelirin beş misli tazminat olarak kulüp tarafından ödenir veya Federasyon nezdinde doğmuş ve doğacak alacaklarından tahsil edilir. Federasyon hesabına gelir kaydedilir.

MADDE 2 : Bu talimat Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer.

MADDE 3 : Bu talimatı Türkiye Futbol Federasyonu yürütür. 25958/2/1-1

—————

MADDE 1 : Futbol Disiplin Talimatı’nın 23 ncü maddesine aşağıdaki fıkra ilave edilmiştir.

3 NCÜ FIKRA : ” Profesyonel Lig Müsabakaları, Temsili ve Milli Müsabakalar Hasılatının Dağıtımına dair talimat ile bu konuda yapılan genelgeler hükümlerine aykırı davranan kuruluşlar; bir saha kapatma, tekerrüründe iki saha kapatma cezası ile cezalandırılır.

Talimat ve genelgelere aykırı davranışın ısrarla devamı halinde kuruluş hakkında iki müsabakaya kadar men cezası verilir. “

MADDE 2 : Bu talimat Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer.

MADDE 3 : Bu talimatı Türkiye Futbol Federasyonu yürütür.  25958/3/1-1

Exit mobile version