Finansal Kiralama İşlemi Sayılan Kiralamalar
Emrah AYGÜL
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
1.GİRİŞ
Bilindiği üzere 4842 Sayılı Kanun uyarınca Vergi Usul Kanununa eklenen Mükerrer 290. madde ile finansal kiralama işlemlerinin değerlemesinde yeni esaslar getirilmiştir. Söz konusu düzenleme incelendiğinde, getirilen esaslar ile IAS 17 de yer alan finansal kiralama işlemleri ile ilgili düzenlemelerin küçük farklılıklar dışında birbirine uyumlu olduğu görülmektedir. 17 No.lu Uluslararası Muhasebe Standardı (IAS 17) kiralama işlemlerinin muhasebesini (Accounting for Leases) içermekte olup, bu standartta finansal ve faaliyet kiralamalarında kiracı ve kiralayan açısından muhasebe politikaları ve raporlama esasları açıklanmıştır.
Ayrıca söz konusu Uluslararası Muhasebe Standardında yer alan düzenleme aşağıda açıklandığı üzere, SPK tarafından da uygulamaya konulacaktır..
Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu, Uluslararası Sermaye Piyasası Kurulları Örgütünün (IOSCO- International Organization of Securities Commission) üyesidir. IOSCO, 2005 yılı başından itibaren üye ülkelerinde Uluslararası Muhasebe Standartlarının uygulanmasını öngörmüştür. Ayrıca IAS’ler global standartlar olma yolunda önemli avantajlara sahip olup, bunlar bir çok ülkede ulusal standart olarak da kullanılmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı Sermaye Piyasası Kurulu, Uluslarasası Muhasebe Standartlarına uyumlu “Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğ” Taslağını hazırlamış olup, bunları 31.12.2003 tarihli mali tablolara uygulatmayı planlamaktadır. Söz konusu Taslağın 20. Kısmında ise finansal kiralama işlemlerine ilişkin açıklamalar IAS 17’ye uyumlu yapılmıştır.
Aşağıda, Vergi Usul Kanununda yapılan söz konusu düzenlemenin, kiralama işleminde kiracı olan tarafa ilişkin hükümlerine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
2.KİRACIYA YÖNELİK VERGİSEL DÜZENLEMELER
Vergi Usul Kanununda yapılan söz konusu düzenleme (VUK mükerrer 290. madde) öncesinde, vergi yasalarında kiracı tarafından finansal kiralama bedellerinin nasıl değerlendirileceğine dair herhangi bir hüküm yer almamaktaydı. Ancak uygulamada aşağıda örnekleri belirtilen ve sürekli hale gelen yargı kararları dikkate alınarak faturalanan finansal kiralama bedellerinin tamamı gider yazılmaktaydı.
- Finansal kiralama yöntemi ile kiralanan taşıtlar için yapılan kira ödemesi, ödemenin yapıldığı yılda gider yazılabilecektir (Danıştay 3. Dairesinin 02.06.1995 Tarih ve Esas No:1994/5007, Karar No: 1995/1774 Sayılı Kararı).
- Niteliği itibariyle adi kiralamadan farklı ve finansman temini amacı taşıyan finansal kiralama için ödenen bedellerin cari yılın gideri olarak gösterilmesinde hukuka aykırılık yoktur (Danıştay 3. Dairesinin 05.02.1997 Tarih ve Esas No:1995/2843, Karar No: 1997/441 Sayılı Kararı).
- Finansal kiralama bedellerinin sözleşme gereği tahakkuk ettiği dönemde gider kaydedilmesi gerekir (Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulunun 24.01.1997 Tarih ve Esas No: 1995/336, Karar No: 1997/80 Sayılı Kararı).
2.2. 01.07.2003 Tarihinden Sonra Yapılan ve VUK Uyarınca Finansal Kiralama İşlemi Sayılan Kiralama Sözleşmelerine İlişkin Uygulama
2.2.1. Kapsam
Yasada finansal kiralama işlemi sayılan haller Finansal Kiralama Kanunundan bağımsız olarak tespit edilmiştir. Yani bu bölümde açıklanan şekilde yapılacak değerleme işlemi yalnızca Vergi Usul Kanununun 290. maddesinde finansal kiralama işlemi sayılan kiralamalar için geçerlidir. Bunun dışındakilerin değerlemesi yapılırken, bunlar Finansal Kiralama Kanununa göre finansal kiralama işlemi sayılsalar bile, eski uygulamaya tabi olacaktır. Diğer bir deyişle bunlar ödendiği dönemde gider yazılabilecektir. Mükerrer 290. maddeye göre; iktisadî kıymetin mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi, kiracıya kira süresi sonunda iktisadî kıymeti rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması, kiralama süresinin iktisadî kıymetin ekonomik ömrünün % 80’inden daha büyük bir bölümünü kapsaması veya sözleşmeye göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının iktisadî kıymetin rayiç bedelinin % 90’ından daha büyük bir değeri oluşturması hallerinden herhangi birinin varlığı durumunda kiralama işlemi finansal kiralama kabul edilecektir. Arazi, arsa ve binalarla ilgili kiralama sözleşmelerinde, sadece sözleşmede kira süresi sonunda mülkiyet hakkının kiracıya devri öngörülmüşse veya kiracıya kira süresi sonunda kiralama konusu gayrimenkulü düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınmışsa finansal kiralama olarak kabul edilecektir.
Doğal kaynakların araştırılması veya kullanılmasına yönelik kiralama sözleşmeleri ile sinema filmleri, video kayıtları, patentler, kopyalama hakları gibi kıymetlerle ilgili lisans sözleşmeleri mükerrer 290. madde kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bilindiği üzere Finansal Kiralama Kanunu açısından da fikri ve sinai haklar finansal kiralamaya konu olamamaktadır.
2.2.2. Değerleme
- Finansal kiralama işlemine konu iktisadi kıymeti kullanma hakkı ve sözleşmeden doğan borç, kiralama konusu iktisadi kıymetin rayiç bedeli veya sözleşmeye göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerinden düşük olanı ile değerlenecektir. Finansal kiralama konusu iktisadi kıymet, kullanma hakkı olarak aktife alınacak karşılığında ise kiralayana olan borç pasife kaydedilecektir.
- Kiracı tarafından aktifleştirilen finansal kiralamaya konu iktisadi kıymeti kullanma hakkı, kiralama konusu iktisadi kıymet için belirlenmiş usul ve esaslar çerçevesinde amortismana ve yeniden değerlemeye tâbi tutulacaktır.
- Finansal kiralama sözleşmesine göre yapılan kira ödemeleri, borç anapara ödemesi ve faiz gideri olarak ayrıştırılacak ve bu ayrıştırma işlemi her bir dönem sonunda kalan borç tutarına sabit bir dönemsel faiz oranı uygulanmasını sağlayacak şekilde yapılacaktır. Kiralayan açısından yorumu yapılan “her bir dönem sonu” ifadesi, kiracı açısından sözleşmede belirtilen kira ödeme tarihidir.
- Finansal kiralama borçlarının Vergi Usul Kanununun 285 inci maddesi kapsamında reeskonta tabi tutulması mümkün olmayacaktır.
- Finansal kiralama işlemi esas olarak bir kredi işleminden farklı değildir. Kiralayana ödenen finansal kiralama bedellerinin faiz kısmı finansman gider kısıtlamasına tabi olacaktır .
3. SONUÇ
4842 Sayılı Kanun uyarınca Vergi Usul Kanununa eklenen Mükerrer 290. madde ile finansal kiralama işlemlerinin değerlemesinde yeni esaslar getirilmiş olup, söz konusu düzenlemeler incelendiğinde getirilen esaslar ile IAS 17 ve SPK Tebliğ Taslağında yer alan finansal kiralama işlemleri ile ilgili düzenlemelerin küçük farklılıklar dışında birbiriyle uyumlu olduğu görülmektedir. Bu yeni düzenleme uyarınca 01.07.2003 tarihinden itibaren finansal kiralama bedellerinin faturalandığı dönemde gider yazılması uygulaması, bu tarihten sonra gerçekleştirilen ve Vergi Usul Kanununun mükerrer 290. maddesi uyarınca finansal kiralama işlemi sayılan kiralamalar için söz konusu olamayacaktır.