30 Mayıs 2003 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25123
Karar Sayısı : 2003/5648
Ekli “2003-2004 Dönemi Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 15/5/2003 tarihli ve 2566 sayılı yazısı üzerine, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 23/5/2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Ahmet Necdet SEZER
CUMHURBAŞKANI
2003-2004 Dönemi Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar
Madde 1-A Toprak Mahsulleri Ofiis (TMO), Ana statüsünde ve bu Kararda belirtilen esaslar çerçevesinde hububat ve çeltik alım-satım faaliyetlerini gerçekleştirir.
B) TMO, alt yapısı hububat alım-satımı için yeterli iç ve/veya dış borsalarda alım-satım ve vadeli işlemler yapar. İç piyasalarda, borsa bulunmayan veya yeterli olmayan yerlerde alım TMO işyerlerinde yapılır.
C) TMO, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri ile Ziraat Odalarınca verilmiş üretim belgesi sahibi üreticilerden alım yapar.
D) TMO, umumi mağazacılık faaliyetinde bulunabilir.
Madde 2- TMO, ürün fiyatlarını ve alım-satım esaslarını Ana Statüsünün 4 üncü maddesi çerçevesinde belirlemeye yetkilidir. Satım fiyatlarını, Aralık 2003 döneminde Haziran 2003 dönemi alım fiyatlarının asgari % 30 fazlasına gelecek şekilde aylar itibariyle belirler.
Ürün bedellerinin asgari % 50’si teslimatı müteakip, bakiyesi de en geç 30 gün içerisinde ödenir.
Madde 3- TMO, gerektiğinde peşin ve/veya kredili olarak hububat ithalatı ve ihracatı için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görevlindirilebilir.
TMO serbest piyasa şartları içerisinde ithalat ve ihracatını karayolu (FOT), demiryolu (FOR) ve denizyolu (FOB ve/veya C+F) ile yapmaya ve kullanacağı gemileri ve/veya diğer vasıtaları serbest rekabet şartları içerisinde temin etmeye yetkilidir.
Madde 4- Dahilde İşleme İzin Belgesine sahip Türkiye’de yerleşik kişi ve kuruluşların, belgelerinde yer almak ve Dahilde İşleme Rejimi hükümlerine uygun olmak kaydıyla, un, makarna, bisküvi, gofret, kek, bulgur, irmik, şehriye, buğday nişastası ve bünyesinde un ihtiva eden diğer gıda ürünleri ile sanayi yemi şeklinde yapmış oldukları ihracatlarının karşılığında hububat satışı yapılabilir.
Tarım ve Köyişleri Bakanı, TMO’yu bu amaçla peşin ve/veya vadeli olarak hububat satmakla görevlendirebilir.
Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yapılmış olan ihracatların bu madde hükümlerine uygunluğunu bildirmesi üzerine TMO piyasa regülasyonu açısından stok durumunu dikkate alarak söz konusu satış işlemini gerçekleştirir.
Bu kapsamda satışı yapılacak ürünlerin fiyatları ihraç tarihindeki dünya fiyatları da dikkate alınarak TMO tarafından tespit edilir.
Madde 5-A) TMO tarafından içi alım yoluyla 2003-2004 faaliyet döneminde temin edilen ürünlein, Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamı ve ihraç yoluyla yapılan satışlarından ve gerektiğinde yapılacak ithalattan doğan zararlar görev zararı sayılır ve Hazinece ödenir.
B) 2002-2003 ve daha önceki kampanya dönemlerinde temin edilen ürünlerle ilgili olarak o yıllara ait kararname hükümleri çerçevesinde işlem yapılır. Söz konusu hükümler çerçevesinde doğmuş ve doğacak görev zararları ile 2003-2004 kampanya dönemine ilişkin görev zararları avans olarak Hazinece ödenir.
Avans olarak ödenen ve/veya ödenecek olan görev zararlarının incelenmesini müteakip bir fark ortaya çıkarsa taraflar ödeme yükümlülüklerini yerine gitirirler.
Madde 6- TMO’nun 2003-2004 faaliyet döneminde ürün alımları için gerek duyacağı finansman, bütçeye konulan ödenekten yapılacak aktarımlar ile iç ve dış kredi temini suretiyle karşılanır. Yur içinden ve yurt dışından kullanılacak döviz kredileri, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonundan muaftır.
TMO tarafından kredi temini için yapılacak “alım garantili satış” ve benzeri finansman tekniklerinin uygulanmasında bu Karar ile belirlenen alım-satım şartları aranmaz. Bu işlemlerden doğan alım-satım farkları ve diğer giderler borçlanma maliyeti olarak kabul edilir.
Madde 7- TMO, 2003-2004 faaliyet döneminde satın aldığı ürünleri işlemek üzere gerekli noktalarda tesis kiralamaya, imalat merkezleri açmaya ve kapatmaya, bu Karar kapsamındaki faaliyetler için idari bina, depo, arazi, malzeme, demirbaş ve gerekli diğer araç ve gereçleri satın almaya veya kiralamaya yetkilidir.
Madde 8- Hükümetçe, TMO’ya verilen olağanüstü hal ve savaş stokuna ait muhafaza ve finansman giderleri ile bu stok miktarında artış olduğu takdirde artan kısma ait mal bedeli müteakip bütçe yılında Hazinece karşılanır.
Madde 9- 30/5/2002 tarihli ve 2002/4199 sayılı Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.
Madde 10- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 11- Bu Karar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı tarafından müştereken yürütülür.