T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
VERGİ USUL KANUNU İÇ GENELGESİ
SIRA NO:2002/01
……………………………..VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)
Bilindiği gibi, 30.12.2001 tarih ve 24626 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan 4731 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin C bendi ile Vergi Usul Kanununun 112’inci maddesine eklenen 5 numaralı fıkrada,”İhtirazi kayıtla beyan edilip ödendikten sonra yargı kararına göre iade edilip yine yargı kararı uyarınca tahsili gereken vergilere, iade tarihinden yargı kararının vergi dairesine tebliğ tarihine kadar geçen süre için bu maddede yer alan esaslar dahilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanuna göre belirlenen tecil faizi oranında gecikme faizi hesaplanır.” hükmü yer almaktadır. Bu hükmün uygulanmasına yönelik olarak aşağıda gerekli açıklamalar yapılmıştır.
1-FAİZİN HESAPLANACAĞI SÜRENİN BAŞLANGICI
4731 sayılı Kanunun Resmi Gazete’ de yayımlanma tarihi 30.12.2001 olduğundan bu tarihten sonraki vergilendirme dönemleri için bu fıkra hükmüne göre gecikme faizi hesaplanacaktır.
Başka bir ifade ile ihtirazi kayıtla beyan edilip ödendikten sonra bu beyanın mükellef tarafından vergi mahkemesinde dava konusu yapılması üzerine vergi mahkemesince verilen karar uyarınca iade edilip, daha sonra konunun bir üst yargı merciinde dava konusu yapılması sonucu üst yargı merci tarafından verilen bozma kararına göre tahsili gereken vergilere, bu fıkra uyarınca gecikme faizi hesaplanması için dava konusu edilen hususun 30.12.2001 tarihinden sonraki vergilendirme dönemlerine ait olması gerekmektedir.
2-İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN EDİLİP, ÖDENMEDEN DAVA KONUSU YAPILAN VE EN SON YARGI KARARI İLE TASDİK EDİLEN VERGİLERDE YAPILACAK İŞLEM
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin 3 numaralı fıkrasında, “…ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine yapılan işlemlerle tahsilat işlemlerinden dolayı açılan davalar, tahsil işlemlerini durdurmaz. Bunlar hakkında yürütmenin durdurulması istenilebilir…” hükmü yer almaktadır.
Bu hükme göre; ihtirazi kayıtla beyan edilerek tahakkuk eden vergi, ödenmeyip dava konusu yapılması halinde yürütmenin durdurulması istemi ve davanın reddedilmesi halinde bu verginin normal vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammı ile birlikte tahsili gerekmektedir.
Vergi mahkemesinde açılan dava sonucunda mükellef lehine karar verilmesi halinde bu karar üzerine tahakkuktan terkin işlemi yapılacaktır.Bu kararın Danıştay’da temyizi sonucu verilen bozma kararı üzerine vergi mahkemesince bozma kararı doğrultusunda mükellef aleyhine karar verilmesi halinde, mükellef lehine sonuçlanan ilk kararın sonuçları ortadan kalkacağından, ilk tahakkuk tarihi itibariyle tahakkuk işlemleri yenilenecek, dolayısıyla mükellefe yeni bir ödeme süresi verilmeyecektir. Bu durumda, verginin normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı hesaplanacaktır.
3- HESAPLAMA YÖNTEMİ
Yukarıdaki açıklamalar uyarınca gecikme faizi Vergi Usul Kanununun 112’nci maddesindeki hüküm çerçevesinde 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesindeki, gecikme zammı ise aynı Kanunun 51’inci maddesindeki açıklamalara göre hesaplanacaktır.
Bilgi edinilmesi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
Maliye Bakanı