Pişmanlık Zammı Hesabı
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü
SAYI: B.07.4.DEF.0.34.18/VUK-371-6577
Tarih: 19.04.2001/2337
KONU: Mahsup süresi geçtikten sonra pişmanlıkla verilen geçici vergi beyannamelerinde pişmanlık zammının ne şekilde hesaplanacağı hk.
…………………………………
İLGİ: ………………….Tarihsiz dilekçeniz.
İlgi dilekçenizde sorulan hususlar incelenmiştir.
Bilindiği üzere; 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 371’nci maddesinde; “Beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren (360’ncı maddede yazılı iştirak şeklinde yapılanlar dahil) kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere maddede belirtilen kayıt ve şartlarla vergi zıyaı cezası kesilmez.”hükmü yer almakta ve mükelleflerin veya sorumluların pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için uymaları gereken şartlarda bentler halinde sayılmış bulunmaktadır.
Maddenin 5 numaralı bendinde eise, mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51’nci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte, haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödenmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Madde hükmünden da anlaşılacağı üzere; pişmanlık esas itibariyle temelinde vergi zıyaı yatan bir olayın kendiliğinden haber verilmesi ve belirlenen şartlara uyulması koşuluyla vergi zıyaı cezasının kesilmesini önleyen bir müessesedir.
Bu hüküm uyarınca, mahsup süresi geçtikten sonra pişmanlık talebiyle verilen ve üzerinden vergi hesaplanan bu beyannameler için pişmanlık taleplerinin kabul edilmesi gerekmektedir.
Öte yandan, geçici vergi 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 120’nci maddesi ile 5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 25’nci maddelerinde düzenlenmiş olup, bu maddeler uyarınca bir önceki takvim yılında dönemler halinde tahakkuk ettirilerek tahsil edilen geçici vergi, yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilmekte, mahsup dönemi geçtikten sonra bu vergiye ilişkin olarak ikmalen veya re’sen tarhiyat yapılması halinde de geçici vergi aslı aranılmaksızın bu vergi için vergi zıyaı cezası kesilmekte ve mahsup tarihi esas alınmak suretiyle gecikme faizi hesaplanmaktadır.
Yukarıdaki açıklamalar göz önüne alındığında , kanuni süreleri içinde verilmeyen geçici vergi beyannamelerinin bu vergilerin mahsup süresi geçtikten sonra pişmanlık talebiyle verilmesi halinde bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergilerin aranılmaması, pişmanlık zammının ise bu verginin ilgili olduğu döneme ilişkin normal vade tarihinden mahsup tarihine kadar geçen süre esas alınarak hesaplanması icap etmektedir. Pişmanlık talebiyle kabul edilen beyannameler için pişmanlık talebinin geçerli sayılabilmesi hesaplanan pişmanlık zammının 15 günlük ödeme süresi içerisinde ödenmesine bağlı bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.