Gayrimenkulün 4 Yıl İçinde Elden Çıkarılması
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü
Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11. GVK-Geç/5
Konu : Bir gayrimenkulün iktisap tarihinde 4 yıl içinde elden çıkarılması durumunda elde edilen kazancın ne şekilde vergilendirileceği hk.
VERGİLER GELİR MÜDÜRLÜĞÜNE
………….. …………… tarafından Müdüriyetimize verilen tarihsiz dilekçe incelenmiş olup, konu hakkındaki görüşlerimiz aşağıda açıklanmıştır.
4444 sayılı Kanunla getirilen ve 14 Ağustos 1999 tarih ve 23786 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.1999 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 56. maddesinin (D) bölümü ile; “Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançların değer artış kazancı” olacağı hükmü getirilmiş ve bunların neler olduğu sıralanmıştır.
Öte yandan söz konusu bölümün 6. bendinde; “İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70. maddenin birinci fıkrasının 1,2,4 ve 7 numaralı bendinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların iktisap tarihinden başlayarak dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkuller tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.)
Yukarıdaki mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan değer artış kazançlarının her birinin 3.500.000.000 lirayı aşan kısmı vergiye tabidir.
Bu fıkrada geçen “elden çıkarma “ deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması , bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder” hükmü yer almış olup, “Safi Değer Artışı” ile ilgili aynı Kanun maddesinin (f) bölümünde ise; “Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur. Hasılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı Vergi Usul Kanunu’nun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunur.
…
Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsü’nce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.
…
Değer artış kazancının hesaplanmasında; 1998 yılı Emlak Vergisi beyanname verme süresinin bitmesinden önce iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, bunların maliyet bedeli olarak 1998 yılı genel beyan döneminde beyan edilen Emlak Vergisi değeri esas alınır.” hükmü yer almıştır.
Bu hükümler çerçevesinde, iktisap tarihinden itibaren dört yıl içinde elden çıkardığınız gayrimenkulün satış bedeli ile maliyet bedeli (Gayrimenkulün elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere DİE tarafından belirlenen TEFE’deki artış oranında artırılarak tespit edilir) arasındaki müspet fark 3.500.000.000 TL’sını aşması halinde aşan kısmın değer artış kazancı olarak beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.
Değer artış kazancının tespitinde baz alınacak “elden çıkarma karşılığı alınan bedel”in ise satış bedeli olacağı açıktır.
Bilgi edinilmesini ve gereğinin yapılarak Müdüriyetinizi ilgilendiren konuların da yanıtlandırılarak sonucundan mükellefe bilgi verilmesini rica ederim.