MİGROS Ya Da CARREFOUR’dan Mal Alan İşletmeler
Emrah AYGÜL
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
[email protected]
Bilindiği üzere 421 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca aşağıda sayılan mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilmiştir.
a) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
b) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılı nda mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar. 58 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde ise yukarıdaki zorunluluğun kapsamı aşağıdaki şekilde açıklanmıştır.
“5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın, 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları 25 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olacaklardır. Lisans sahibi mükelleflerden alış yapanların, madeni yağ sektöründe veya başka bir sektörde faaliyet göstermesi zorunluluk karşısındaki durumlarını etkilememektedir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları 10 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olacaklardır. Bu kapsamda alış yapanların tütün, alkol, kolalı gazozlar sektörlerinde veya başka sektörlerde faaliyet göstermesi zorunluluk karşısındaki durumlarını etkilememektedir.
Madeni yağ lisansına sahip olan ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden sadece mal alışları bulunan mükellefler Genel Tebliğ kapsamında elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olacaklardır. Hizmet alımları kapsam dahilinde değildir.
Mükellefler brüt satış hasılatlarının hesaplanmasında, sadece madeni yağ, tütün, alkol veya kolalı gazoz satışları değil gelir tablosunda yer alan bütün satışları gösteren brüt satış hasılatına göre zorunluluk kapsamına alınacaktır.”
Yine 421 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin;
a) Elektronik fatura uygulamasına 2013 takvim yılı (1/9/2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurulması gerekmektedir)
b) Elektronik defter uygulamasına ise 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1/9/2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir)
içerisinde geçmeleri zorunludur.
Dolayısıyla 2011 yılında madeni yağ lisansına sahip olanlardan (liste için tıklayınız) çok cüzi de olsa bir mal alınmışsa ve o yılda alıcının brüt satışı 25 milyon TL veya üstünde ise alıcı işletmenin 01.09.2013 tarihi itibariyle e-fatura için Gelir İdaresi Başkanlığına başvurması gerekmektedir.
Yine 2011 yılında Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden (liste için tıklayınız) çok cüzi de olsa bir mal alınmışsa ve o yılda alıcının brüt satışı 10 milyon TL veya üstünde ise alıcı işletmenin 01.09.2013 tarihi itibariyle e-fatura için Gelir İdaresi Başkanlığına başvurması gerekmektedir.
Yukarıdaki mükelleflerin elektronik defter uygulamasına ise 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1/9/2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.) içerisinde geçmeleri zorunludur.
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflere ilişkin liste incelendiğinde, bu listedeki işletmelerin içerisinde zincir marketlerin ve diğer satış kanalı geniş işletmelerin bulunduğu göze çarpmaktadır.
Bunlardan dikkat çeken ikisi aşağıdadır.
- CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİC.MERKEZİ A.Ş.
- MİGROS TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Dolayısıyla bu zincir marketlerden 2011 yılında herhangi bir mal alan işletmeler, 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları 10 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olacaklardır.
Sonuç olarak 2011 yılında asgari 10 milyon Türk Lirası brüt satış hasılatına tabi olan işletmelerin, elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olup olmadığını iyice irdelemesi gerekmektedir. Nitekim Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükellefler, satış kanalı oldukça geniş işletmeler olduğundan 2011 yılında bu mükelleflerden mal alınmış olması ihtimali yüksektir. Yazımızda bu mükelleflerden satış ağı geniş olanlardan ikisi belirtilmek suretiyle konuya dikkat çekilmek istenmiştir.