İndirimli Oran KDV İadesi
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
DİĞER VERGİLER VERGİLER ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ
Sayı : B.07.1.GİB.4.01.16.02-2010-715-KDV-52
Tarih: 06/12/2010
Konu: İndirimli Oran KDV İadesi
İlgide kayıtlı dilekçenizde, 2008 yılına ait indirimli orana tabi katma değer vergisi iade alacağınızın süresinde verilen Kasım/2009 dönemi KDV beyannamesinde gösterilmediği, 25/1/2010 tarihinde verilen düzeltme beyannamesi ile iade talebinde bulunulduğu belirtilerek, söz konusu iadenin YMM Tasdik Raporuna istinaden alınıp alınamayacağı hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 29/2 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV iadelerinin yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar çeşitli KDV genel tebliğleri ile KDV sirkülerlerinde açıklanmıştır.
Konuya ilişkin olarak 99 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (1.5) bölümünde, indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının yılı içinde mahsuben, iade edilemeyen kısmının ise izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak, nakden veya mahsuben iade edilebileceği, iade talebinin en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup
Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek KDV beyannameleri ile yapılabileceği belirtilmiştir.
96 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin “6. İade Hakkını İndirim Yoluyla Kullanmak İsteyen Mükellefler” başlıklı bölümünde de, indirimli orana tabi işlemlerle ilgili katma değer vergisi alacakları için süresinde iade talebinde bulunmayan mükelleflerin daha sonra düzeltme beyannameleri vererek iade talebinde bulunmalarının mümkün olmadığı açıklaması yer almaktadır.
Buna göre, firmanızın 2008 yılındaki indirimli orana tabi işlemlerine ilişkin en geç Aralık ayı içerisinde verilecek 2009/Kasım dönemi beyannamesinde iade talebinde bulunması gerekmektedir. Ocak-Kasım 2009 dönemlerinde verilen beyannamelerde iade hakkını kullanmayan firmanızın bu süreden sonra düzeltme beyannamesi ile iade talebinde bulunması mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge
geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi
tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi
hesaplanmayacaktır.