Yürürlükten Kaldırıldı. İlgi Tebliğ İçin Tıklayınız
21 Ocak 2009 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 27117
Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı)’tan:
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen sigortacılıkta tahkime ve bu sistemde yer alacak sigorta hakemlerine ilişkin usûl ve esasları belirlemektir.
Tanımlar
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Kanun: 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununu,
b) Liste: Sigorta hakemleri listesini,
c) Müsteşarlık: Hazine Müsteşarlığını,
ç) Sigorta hakemi: Sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları çözen kişiyi,
d) Sigorta Tahkim Komisyonu: Sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde oluşturulan Komisyonu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sigorta Hakemleri
Sigorta hakemlerinde aranacak deneyime ilişkin kriterler
MADDE 3 – (1) Kanunun 30 uncu maddesinin sekizinci fıkrasının (c) bendi uyarınca sigorta hakemlerinde aranacak deneyim şartının belirlenmesinde aşağıdaki kriterler esas alınır.
a) Deneyim şartı her bir başvuru için münferiden incelenir.
b) Sigorta hukukunda en az beş yıl, sigortacılıkta en az on yıl deneyim sahibi olma, sigorta hakemliği başvurusunda bulunan kişilerin bu süre zarfında yaptığı işlerin nitelik ve niceliğine göre belirlenir.
c) Deneyime etki edecek şekilde mesleğe ara verilen dönemler, deneyime ilişkin süre hesabında dikkate alınmaz.
ç) Deneyim için öngörülen süre şartı sağlanmış olsa dahi, deneyime etki edecek sürede mesleğe ara verilmişse, deneyim şartı gerçekleşmiş sayılmaz.
d) Yapılan işin deneyim şartını sağlayabilmesi, sigortacılık tekniği ile doğrudan ilgili olmasına bağlıdır. Sigortacılıkla ilgili bir kuruluşta çalışmış olmak sigortacılık deneyimi için tek başına yeterli değildir.
e) Akademisyenlerin sigorta hakemliğine ilişkin yeterliliği sigortacılıkla ilgili çalışmaları ve yayınları göz önünde bulundurularak değerlendirilir.
f) Sigortacılık deneyiminin belgelenmesi esas olmakla birlikte, ispatın zor, imkansız veya başvuru sahibinin sahasında maruf olması gibi durumlarda ilgilinin beyanı ile de değerlendirme yapılabilir.
Bilgilendirme ve seminer
MADDE 4 – (1) Sigorta hakemi olarak Listeye kaydolma hakkını kazanan kişiler, kayıt işleminden önce Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından sistemin işleyişi hakkında bilgilendirilir. Yapılacak bilgilendirmenin şekli ve içeriği Müsteşarlığın görüşü alınarak belirlenir.
(2) Sigorta hakemlerinin bilgilerinin güncellenmesi, istişare ve koordinasyon amacıyla Sigorta Tahkim Komisyonu ve Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından seminerler düzenlenebilir. Düzenlenecek seminerin içeriği, şekli ve süresi Müsteşarlığın görüşü alınarak belirlenir.
Sigorta hakemliği
MADDE 5 – (1) Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 17 nci ve 18 inci madde hükümleri saklı kalmak üzere:
a) Taraflardan biriyle istihdam ilişkisi bulunmaksızın sözleşmeli veya dosya başı anlaşmalı olarak çalışan avukatlar sigorta hakemliği yapabilir.
b) Akademisyen hukukçuların taraflardan herhangi birine hukuki mütalaa vermesi sigorta hakemliği yapmalarına engel teşkil etmez.
(2) Birinci fıkranın (a) ve hakemlik yaptığı uyuşmazlıkla ilişkili olmak üzere (b) bentlerinin geçerli olduğu hallerde hakem, dosya kendisine intikal ettiği tarihten itibaren durumunu, karşı tarafa iletilmesi amacıyla, Komisyona derhâl bildirir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yargılama
Başvuru
MADDE 6 – (1) Kişilerin Sigorta Tahkim Komisyonuna doğrudan başvurusu esastır. Ancak, kişilerin avukat tutma hakları saklıdır.
(2) Komisyon kişilerin başvurularını hızlı ve basit biçimde yapabilmesi için gerekli tedbirleri alır.
Karar süreci
MADDE 7 – (1) Kanunun 30 uncu maddesinin yirmiikinci fıkrası uyarınca Kanunda hüküm bulunmayan hallerde Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanunu sigortacılıktaki tahkim hakkında da kıyasen uygulanacağından;
a) Hakemler sadece kendilerine tevdi olunan evrak üzerinden karar verir,
b) İlke olarak dosya üzerinde inceleme yapar ancak duruşma yapmalarına da bir engel yoktur,
c) Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanununda deliller için kabul edilen hükümler tahkimde de uygulanır,
ç) Hakemler ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararı veremez,
d) Hakemlerde açılmış bir dava üçüncü kişilere ihbar edilebilir ve üçüncü kişiler de hakemlerde açılmış davaya müdahil olabilir.
Kararların şekli
MADDE 8 – (1) Hakem kararlarında;
a) Uyuşmazlığın neden ibaret olduğu,
b) Maddi ve hukuki gerekçe,
c) Davanın esası ve yargılama giderleri
yer almak zorundadır. Hakem kararları, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından belirlenen ve Müsteşarlık tarafından uygun görülen formata göre hazırlanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.